Kungen i skandal – åkte privatflyg med älskarinnan

Kung Juan Carlos

Slå på ljud

Juan Carlos har gått från att vara en älskad, beundrad kung till att bli en av sitt lands mest utskällda profiler.

En megaskandal som skakade om hela den spanska monarkin tvingade honom att lämna Zarzuela-palatset i Madrid, hans hem sedan 58 år tillbaka. I ett officiellt brev riktat till sin son, den nuvarande kungen Felipe, meddelade kung Juan Carlos att han fattade sitt beslut för monarkins bästa.

Kung Juan Carlos åkte på flygresor med älskarinnan

Kung Juan Carlos

Juan Carlos namn är rejält skamfilat numera.

Exkungen misstänks för att ha tagit emot runt 65 miljoner euro, motsvarande 669 miljoner kronor, av det saudiska kungahuset utan att betala skatt. Pengarna ska först ha överförts till ett konto i Panama och sedan till en “stiftelse” driven av Juan Carlos älskarinna Corinna Zu Sayn Wittgenstein.

Och det verkar som att Spanien aldrig kommer att bli kvitt sin stora skamfläck. Nu har ytterligare detaljer i skandalen uppdagats.

Enligt brittiska The Times visar det sig att Juan Carlos reste ihop till en hejdlös flygnota under sin tid som kung. Den dåvarande regenten tog privatflyg för att kunna färdas i det dolda – och totalkostnaden har uppmätts till otroliga 80 miljoner kronor. Dessutom var Corinna ofta med på planet, och inte hans maka. Flygen ska ha betalats av en annan mystisk stiftelse, den här hemmahörande i Liechtenstein.

Har betalat miljonbelopp

För att få något slags upprättelse har Juan Carlos börjat betala tillbaka stora belopp till den spanska staten, som ett slags försenad skatt. Han har flytt till Abu Dhabi och har hållit en väldigt låg profil sedan skandalen uppdagades. Han har fått besök från sina döttrar och hans barnbarn prinsessan Leonor och prinsessan Sofia har ringt för att höra hur det är med farfar, men kungafamiljen aktar sig för att prata om honom offentligt.

Samtidigt har hans älskarinna Corinna ställt upp i flera intervjuer.

– Vår första dejt var på sommaren. Vi skrattade alltid mycket. Vi klickade kring så mycket, och vi hade många gemensamma intressen: politik, historia, mat, vin, har Corinna sagt.

LÄS MER: Madeleine och uppbrottet som förändrade kungahuset

LÄS MER: Så lever Madeleine & Chris i Florida – dolda traumat mitt i lyxen

LÄS MER: Chris O'Neills innersta krets – exklusiva klubben