Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen i stort byggbråk – får nej från domstolen

06 maj, 2021, 08:16 
Kungen och drottning Silvia
Kungen gav grönt ljus åt stora byggplaner – då klev domstolen in och sa nej.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 17?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 17?

Kungliga Djurgården är inte bara en kär plats för kungen, det är också ett av hans viktiga ansvarsområden.

Den kungliga dispositionsrätten, som är en del av grundlagen, ger kungen rätt att disponera över Djurgården. Det var därför Gröna Lund fick komma till honom när de planerade att bygga ut sitt område.

Kungen i byggbråk kring Gröna Lund – får nej av domstol

Kungen och drottning Silvia
Kungen blev indragen i ett stort byggbråk.

Gröna Lund ville göra om en parkeringsplats som ligger i anslutning till nöjesfältet. Man skulle bland annat lägga till en promenadbrygga och ett torg. Kungen tittade igenom planerna och sa ja.

– Vi tycker att den här långa processen, som pågått under nästan ett decennium, har lett fram till ett bra förslag som vi tror kommer vara väldigt uppskattat när det genomförs. Som gör att den här dystra parkeringsplatsen försvinner och ersätts av ett återskapat nöjesfält. Det var ju nöjesfält på platsen för länge sedan, sa Magnus Andersson, slottsfogde vid Kungliga Djurgårdsförvaltningen, till Expressen 2019.

Annons

Men nu har planerna stoppats, trots att även Stockholms kommunfullmäktige gett projektet grönt ljus. Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt har sagt nej.

”Fronten mot vattenrummet kommer enligt domstolens uppfattning förändras påtagligt. Därmed skulle områdets karaktär med grönska och byggnader för rekreation från olika tider och deras förhållande till Djurgårdens parklandskap ändras och områdets kulturhistoriska värden skadas”, skriver domstolen enligt Expressen.

"En påtaglig skada"

Flera intressegrupper har protesterat emot planerna. Föreningarna Förbundet för Ekoparken, Djurgårdens hembygdsförening och Stockholms sjögård har samtliga vädjat till kungen att tänka om – och får nu rätt. Även boende i närområdet har varit djupt skeptiska, och hävdat att utbyggnaden skulle leda till buller och förstörd utsikt.

Riksantikvarieämbetet skrev en inlaga till Mark- och miljödomstolen där man varnade för en ”en påtaglig skada på riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården”.

Annons