Kungen kommenterar coronakrisen i DN

kungaparet stenhammar corona dn

Kungaparet har lämnat Stockholm och tillbringar just nu sina dagar på slottet Stenhammar, i Sörmland. I en exklusiv intervju ger kungen sin syn på den rådande coronakrisen – och en av hans kommentarer överraskar.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia befinner sig just nu på sitt weekendslott Stenhammar. Coronaviruset sprider sig med en otäck framfart, speciellt i Stockholmsområdet, och efter kungaparet båda är över 70 år lyssnar de på myndigheternas råd och sköter sina arbetsuppgifter hemifrån.

Kungaparet har flyttat till Stenhammar

Under helgen uttalade sig kungen om det rådande krisläget. I en intervju med Dagens Nyheter uppmanade han alla Sveriges äldre att göra samma sak. Att ta vara på tiden hemma och hålla kontakt med familjemedlemmar via sms och digitala videosamtal.

– Det är svårt. Det har jag inte varit med om. Då får man göra på det här sättet, via medierna, för att förmedla tankar. Vi känner väl alla omsorg om varandra. Man får ringa. Använda Skype. Hålla kontakt med anhöriga.

LÄS MER: KUNGENS MÅLBILD MED SILVIA

Kungens oväntade uttalande

Dessutom ansar kungen att det kanske kan komma någonting bra ur den här krisen. Att många människor nu tvingas jobba hemifrån kan vara en bra sak, säger statschefen.

– Vi har den nya kommunikationstekniken och vårt sätt att arbeta. Vi får lära om, vi får tänka om och vi får leva på annat sätt. Det går man väl omkring och funderar på nu. Alla som har yrken med möjlighet att jobba hemifrån, kanske borde man göra mer av det i framtiden? Det vore ju fantastiskt att göra det en dag i veckan. Inte ta bilen, tänka på miljön. Det kommer kanske något gott för framtiden. Vi ska leva bättre.

Foto: TT