Kungen kommer undan – ilskna orden efter lagbrottet

Drottning Silvia och kungen

Kungen klarar sig undan straff – trots att flera ilskna röster har höjts och krävt ändring.

Kung Carl Gustaf är en laglydig, vänlig man som har för vana att bete sig korrekt och medmänskligt. Men ibland tänjer han på gränserna.

För femton år sedan var kungen inblandad i en trafikolycka i närheten av Norrköping. Kungen körde in i en annan bil – men blev aldrig förhörd av polis.

Kungen har åtalsimmunitet – flera rasar mot detta

Drottning Silvia och kungen

Är det rätt att kungen har åtalsimmunitet?

Varför? Jo, på grund av det där som står regeringsformen, kapitel fem, paragraf nummer åtta. Kungens åtalsimmunitet.

Svensk Dam har tidigare talat med Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet, för att reda ut exakt vad lagen säger om kungens speciella ställning.

– Han kan begå vilka brott som helst. Han kan inte straffas, inte åtalas. Däremot kan han inte byta religion. Byter han religion, då måste han avgå. Och man kan ju ifrågasätta det rimliga i detta, säger Joakim.

– Om kungen på något sätt begår ett brott där det uppstår en fara, då får polisen ingripa och avvärja. Men det kan inte bli något åtal efteråt.

Efter trafikincidenten i Norrköping uppstod en het debatt kring huruvida detta verkligen är en rättvis lagstiftning.

"Utsätter andra för fara"

Jeppe Johnsson, ledamot för Moderaterna i justitieutskottet, var kritisk.

– Man utsätter både sig själv och andra för fara om man gör fel i trafiken. Det behöver inte vara att man druckit alkohol, sa han till Sveriges Radio.

Jeppe fick medhåll av kristdemokraten Peter Althin.

– Min utgångspunkt är att i ett modernt demokratiskt samhälle så ska alla människor behandlas lika. Då kan man börja fundera på om kungen eller diplomater ska ha en egen gräddfil eller om de ska behandlas som andra medborgare, det är väl värt att fundera på, sa Peter.

Även Joakim Nergelius var skeptisk till lagens utformning.

– Det har funnits en diskussion kring detta, och jag har deltagit i den. Då var var min utgångspunkt: Varför ska man ha kvar den här åtalsimmuniteten? Det är omodernt. Den går tillbaka till 1809. Den hör inte hemma i ett modernt samhälle.

LÄS MER: Så pressades Meghan att lämna kungahuset

LÄS MER: Meghan berättar: Levde som fånge i kungahuset

LÄS MER: Meghan dumpade Piers Morgan – verkliga relationen bakom bråket