Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen konfronterad efter kritiserade utspelet – ångrar ingenting

09 jan, 2023, 15:16 

Kung Carl Gustaf ångrar inte sitt uttalande i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Kung Carl Gustafs uttalande om successionsordningen i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar har lett till hård kritik.

Nya bilderna visar: Victorias & kungens drag efter hårda kritikenBrand logo
Nya bilderna visar: Victorias & kungens drag efter hårda kritiken

Grundlagsändringen från 1980 innebar att prins Carl Philip fråntogs sin kronprinstiteln. I stället blev kronprinsessan Victoria tronarvinge, något som kungen än i dag tyckte var ett felaktigt beslut.

– Det är ganska knepigt att ha lagar som fungerar retroaktivt. Det verkar ju inte klokt, det tycker jag fortfarande, säger kung Carl Gustaf i dokumentären.

Annons
Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria
Kung Carl Gustaf har fått hård kritik efter sitt utspel i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar.

Hårda kritiken: ”Underminerar henne”

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall var en av många som höjde på ögonbrynen och kritiserade kungens utspel. Han tyckte i stället fokus borde ha lagts på det omfattande jobb som Victoria gjort som kronprinsessa.

– Kungens ord underminerar henne och måste vara ett hårt slag mot allt arbete kronprinsessan lagt ned. Det är inte konstigt om hon blir både sårad och besviken, sa han till Svensk Damtidning.

Annons

Kungen ångrar inte sitt uttalande

Just nu befinner sig kungen, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria i Sälen på Folk och Försvars rikskonferens. Det är första gången de träffas sedan den omtalade intervjun.

När kungen är på väg till ett seminarium frågar Expressen honom om den kritik som blossat upp de senaste dagarna och om han ångrar den diskussion som blev av hans utspel.

– Nej, svarar kungen.

Drottning Silvia, kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria
Drottning Silvia, kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria är i Sälen på Folk och Försvars rikskonferens.

Kungens ord om Victoria

Kungen har via hovet tidigare uttalat sig om kritiken efter intervjun. I ett meddelande betonar han att hans intervjusvar inte ska uppfattas som ”kritik mot den kvinnliga tronföljden eller mot Kronprinsessan Victoria.”.

Annons

”Den kvinnliga tronföljden är för mig en självklarhet. Kronprinsessan är min efterträdare. Hon är en extraordinär tillgång för mig, min familj och vårt land. Jag är stolt över henne och hennes outtröttliga arbete för Sverige.

Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf
Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf har passat på att besöka skidspåren.

Foto: TT

Annons