Kungen lämnar – Silvias stora oro hemma från Drottningholm: "Risk"

12 jan, 2023, 12:00 

Drottning Silvia följer oroligheterna hemma från Drottningholm.

Annons

Det kungliga superåret är igång!

Kung Carl Gustaf firar 50 år på tronen. Självklart kommer det bli ett storslaget firande, men det kommer också bli en hel del kungliga uppdrag. I veckan rivstartade han året med att besöka Folk och Försvars konferens i Sälen.

Här startar viktiga EU-toppmötet i Norrbotten – kungen på plats
Här startar viktiga EU-toppmötet i Norrbotten – kungen på plats

På plats var även drottning Silvia och kronprinsessan Victoria. Familjen hann även med att besöka den populära skidortens backar, där man såg far och dotter åka längdskidor på ett vant och ledigt sätt.

Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf
Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf passade på att åka skidor i samband med Sälen-besöket.

Kungen befinner sig i Kiruna

Nu har kungen lämnat Sälen och sökt sig till nordligare breddgrader. Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria har återvänt till Stockholm, medan kungen gör ett stopp i Kiruna för närvara vid EU-toppmötet som inleds i Kiruna under torsdagen.

Annons

Säkerhetspådraget beskrivs som enormt. Förutom statschefen kommer EU-kommissionärer och hela svenska regeringen befinna sig i staden för att del av det viktiga mötet. Det blir första gången som EU-politikerna gör en så lång resa norrut.

I samband med mötet har man spärrat flera områden. Bland annat kommer torget utanför stadshuset i Kiruna vara hela avspärrat.

– Av säkerhetsskäl vill man inte känna till rörelser och platser. Det handlar inte om att de här människorna är viktigare än andra, det handlar om att det är ledningen för Sverige och Europa. Det är funktionen man skyddar, inte individerna, säger Johan Bergstad, kommundirektör i Kiruna, till TV4.

Ebba Busch
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under pressträff vid LKAB i Kiruna.

”Förändrat säkerhetsläge”

Under besöket bor politikerna på Ishotellet i Jukkasjärvi, strax utanför Kiruna. Även där är området avspärrat och hårdbevakas från både marken och luften. Bakgrunden till det omfattande säkerhetspådraget är alla oroligheter som drabbat världen den senaste tiden.

Annons

– Vi har ett förändrat säkerhetsläge i Europa och världen som är påtagligt för de flesta. Det påverkar även vår insats här och vår planering för den här insatsen, säger Pontus Fälldin, kommenderingschef på polisen.

Sveriges EU-ordförandeskap invigs under Europeiska kommissionens besök i Kiruna. Polisen med förstärkningsvapen vid avspärrning utanför hotell Scandic Kiruna
Sveriges EU-ordförandeskap invigs under Europeiska kommissionens besök i Kiruna. Polisen med förstärkningsvapen vid avspärrning utanför hotell Scandic Kiruna.

Hovet om säkerheten

Självklart har även hovet tagit del av alla oroliga uppgifter och sett till att ta fram en stabil säkerhetsplan för att skydda kungen.

Hovets informationschef Margareta Thorgren säger att man anpassat sig efter rådande läge och att man alltid har ett omfattande säkerhetstänk.

Det är nånting som ständigt ingår i vårt arbete. När det är stora internationella möten, som till exempel internationella konferenser och statsbesök, är det alltid ett mycket stort säkerhetspådrag. Det är också något som vi sett ökat de senaste åren, säger hon till Svensk Damtidning.

Annons
Kung Carl Gustaf, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria
Kung Carl Gustaf har tagit sig hela vägen till Kiruna för att närvara på EU-toppmötet.

Foto: TT

Annons