Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen och drottning Silvia kör bil – kostar miljoner

07 nov, 2020, 08:00 
Kungen och drottning Silvia har investerat i lyx. Totalt ligger värdet på runt 20 miljoner kronor.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 45?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 45?

Kungen och drottning Silvia gillar att färdas i stil. När de ska ut på vägarna, oavsett om det är en kort eller lång tripp, så har de flera lyxåk att välja mellan.

Kungen och Silvia har ett garage som rymmer följande lyxbilar – för att nämna några: en Shelby Mustang, en AC Cobra, en DeTomaso Pantera Ferrari 599 GTB och en Porsche 911 Targan. Totalt äger kungaparet ett tiotal fordon.

Kungen har bilar till ett värde av 20 miljoner kronor

Kungen och en BMW.
Kungens senaste BMW är en skönhet.

Enligt sajten Carup är kungens bilsamling sammanlagt värd ungefär 20 miljoner kronor. En annan bilsajt, Bytbil.com, har också tittat närmare på samlingen.

"Carl XVI Gustaf är en riktig motorkung och tycks älska motorstarka bilar med stora motorer. Kungen ses allt som oftast ratta sin privata Ferrari 599 GTB, en Ferrari med V12-motor som han köpte för några år sedan", skriver Bytbil.com.

Annons

Men kungens intresse för lyxbilar är inte helt okontroversiellt. Det fick kungen erfara när han köpte sin senaste dyrgrip, en BMW M8 Competition Coupé. Den kommer med en V8-motor med 625 hästkrafter och en prislapp på 1,7 miljoner kronor.

Då lät kritiken inte vänta på sig.

“Kris. Företag går i konkurs. Folk förlorar jobben. Massvält hotar i en rad länder. Och kungen köper en bil för 1,7 miljoner. Ett sant föredöme”, skrev forne SVT-profilen Gunnar Rehlin på Twitter.

Kungen försvarades efter kritiken

Men det fanns också röster som försvarade kungens lyxköp. Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på intresseorganisationen Svenskt Näringsliv, tyckte att kungen gjorde helt rätt.

– Krisen har ju gjort det uppenbart hur pass viktig konsumtionen är för ekonomin. När den rubbas leder det till arbetslöshet och att folk förlorar jobbet. Det har man inte tänkt på under goda tider, sa Jonas.

– Kungen och alla andra måste få bestämma själva vad de konsumerar, och där har man ett ansvar, men i grunden är det bra att konsumera. Konsumtionen är lika viktig som produktionen. Det är ett kretslopp.

Annons