Kungen och Silvia bryter tystnaden – här är deras ord!

Kungen och Silvia håller sig sysselsatta.

Kungen och Silvia har skickat ett telegram.I det beklagar kungaparet den tragiska händelsen i Beirut.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia är just på Solliden, sitt älskade sommarställe på Öland, och njuter av sommaren. Men vårt kungapar har inte kunnat undgå att världen just nu skakas av en ofattbar tragedi.

En jättelik explosion inträffade i hamnområdet i Beirut, Libanon. Minst 100 personer har mist livet i olyckan och fler än 4000 personer uppges ha skadats. 300 000 personer ska ha förlorat sina hem.

Det här skedde i tisdags – och nu har vår kung gjort ett uttalande.

Kung Carl Gustaf om explosionen i Beirut

“Med anledning av tisdagens explosion i Beiruts hamnkvarter har H.M. Konungen skickat ett kondoleanstelegram till Republiken Libanons president H.E. Michel Aoun”, skriver kungahuset på Instagram.

I telegrammet kan man läsa följande:

“Drottningen och jag vill framföra våra kondoleanser för den tragiska förlusten av liv och den enorma förstörelsen som explosionen i Beirut på tisdag eftermiddag orsakade. Vi vill sträcka över våra mest innerliga sympatier till familjerna till de drabbade och till Libanons befolkning”, skriver kungen. 

Explosionen ska ha föranletts av en händelse vid ett lager som rymt hela 2 750 ton ammoniumnitrat. Regeringen har bedyrat att man ska gå till botten med tragedin och flera hamntjänstemän har redan gripits.

– Husarrest kommer att gälla för alla hamntjänstemän som har ”hanterat lagringen av ammoniumnitrat, bevakningen och pappersarbetet” sedan juni 2014, säger informationsminister Manal Abdel Samad enligt BBC.