Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen på solresa i Brasilien – kan tvingas hem: “Väldigt allvarligt”

31 okt, 2022, 10:00 
AvIbraheem Alsalman

Den här veckan är det prins Carl Philip som är Sveriges statschef. Men vid extraordinära händelser kan kungen tvingas bryta sin semester.

Annons
Carl Philip tar över som kung!Brand logo
Carl Philip tar över som kung!

Sedan i lördags är det prins Carl Philip som är kung och Sveriges statschef.

Anledningen är att kung Carl Gustaf och drottning Silvia är på semester i Brasilien. Något som Nyhetsbyrån Siren rapporterade om i torsdags.

– Enligt 5 kap. 4 § regeringsformen inträder H.K.H. Prins Carl Philip för att under tid den 29 oktober–7 november 2022 såsom tillfällig riksföreståndare fullgöra statschefens uppgifter.

Egentligen skulle det ha varit kronprinsessan Victoria som ersätter kungen, men även hon är på semester den veckan – alltså höstlovsveckan. Hon kommer vara "så långt bort" att hon inte kommer kunna fullgöra sin roll som tillförordnad statschef.

Det har tidigare rapporterats om att Victoria kommer befinna sig i Brasilien, men Margretha Thorgren, informationschef på hovet, vill inte bekräfta:

Annons

– Men i övrigt när det gäller kungafamiljens privata resor så är det ingenting som vi kommenterar.

Kungen på solresa i Brasilien – kan tvingas hem: “Väldigt allvarligt”

Samtidigt befinner sig alltså kungen i Brasilien – som för övrigt leds av en ny president i form av den vänstervridne Lula da Silva.

– Ifall det blir en nationell kris så är det han som kallas in och det är han som håller i allt. Så ja, prins Carl Philip blir kung kan man säga, säger Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk Damtidning och fortsätter:

– Hade prinsen också varit utomlands så hade makten fallit ner till prinsessan Madeleine. Hon var faktiskt vikarierande statschef 2011 och då var hon drottning av Sverige under en vecka. Nu är han (prins Carl Philip) vikarierande statschef. Om det sker något väldigt allvarligt så måste kungen ta sig hem snabbast möjligast. Men fram tills kungen är på svensk mark så är det Carl Philip som är Sveriges statschef, säger Johan T Lindwall i Efter Fem.

Så då vet vi vem är Sveriges statschef den här höstlovsveckan. Och vem i så fall skulle bestämma i kungens frånvaro.

Det blir alltså prins Carl Philip.

Annons