Kungen pressad – tvingas ställa in

Kungsrallyt blir inte av i år – kungen och drottningen ställer in

Kungen ställer in rallyt på Öland i år – till alla bilälskares stora förtret."Kungaparet har inför kommande år en mycket pressad kalender", skriver arrangörerna.
Har du koll på snackisarna från vecka 5?
Slå på ljud

Kungsrallyt på Öland är en tradition sedan 1997.

Initiativet togs året innan, då Kungen fyllde 50. Bilfantasten och rallymästaren Boo Brasta tog initiativet till att samla in donationer till en bil till kungen – en Volvo PV 60 från 1946, samma “årgång” som Kung Carl XVI Gustaf.

En rallytävling anordnades också – och rallyt har sedan dess regelbundet genomförts, oftast på Öland. Mellan 1997 och 2002 genomfördes rallyt varje år, men de senaste 18 åren har det varit varannat år som gäller.

Men 2020 blir ett undantag. Enligt arrangörerna är kungaparets schema så hektiskt att de inte kommer få tid med Kungsrallyt.

“Kungaparet har inför kommande år en mycket pressad kalender. H.M. Konungen får helt enkelt inte ihop kalendern att räcka till i år för alla önskade evenemang. I samråd med med H.M. Konungen har därför beslutats vi står över detta år, och satsar på att nästa Svenska Kungsrallyt genomförs på Öland augusti 2021”, skriver arrangörerna via Facebook.

Exakt vad det är som står på kungaparets agenda i augusti är inte känt. Den offentliga kalendern på kungahusets webbsida är tom den månaden. Och hovets informationschef, Margareta Thorgren, har inte återkommit med svar på Svensk Damtidnings fråga om anledningen till avbokningen.

Kungaparet på Kungsrallyt 2016.

Kungaparet på Kungsrallyt 2016.

Inte första gången

Det är inte första gången Kungsrallyt ställs in på grund av att kungen inte har tid.

2008 ställdes evenemanget in med ett par månaders varsel. “Förändringar” i kungaparets kalender låg bakom beslutet det året, enligt Ölandsbladet.

– Det är mycket tråkigt att behöva ställa in rallyt, men alla är vi väl medvetna om att utan kungen och drottningen så blir det inget äkta Kungsrally, sa Boo Brasta och hustrun Kerstin Brasta i en kommentar till tidningen.

Det blev aldrig något mer Kungsrally för Boo Brasta. Han gick bort året därpå. När rallyt åter arrangerades 2010 sa kungen, enligt rallyts webbsida:

– Jag tror nog att Bosse tittar ner på oss nu och är mycket stolt.

Nästa upplaga av Kungsrallyt planeras till augusti 2021.