Sanningen bakom kungens märkliga agerande: ”Fullständig katastrof”

Kungaboken
Det har gått tio år – men nu kommer nya uppgifter om spelet bakom den så kallade ”kungaboken”, boken Carl XVI Gustaf Den motvillige monarken. I nya avsnittet av Svensk Dam Doku avslöjar man att presskonferensen som kungen höll, och som skapade många frågetecken, egentligen inte skulle ha ägt rum överhuvudtaget.
Annons

2010 skulle vara ett historiskt lyckoår för kungafamiljen. Och visst blev kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop den 19 juni helt magiskt, men året bjöd också på en hel del svårigheter. Prinsessan Madeleine bröt sin förlovning med Jonas Bergström, och senare samma år skakades det svenska kungahuset om ännu mer – då boken Carl XVI Gustaf Den motvillige monarken kom ut. 

Annons

Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken slog ner som en bomb i kungafamiljen – och i Sverige.

Boken är skriven av Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer. Trion hade, i två och ett halvt års tid, grävt djupt i kungens privatliv. Resultatet? En 300 sidor lång biografi över kungen som berörde såväl hans barndom som vuxenliv. Boken handlade om hans arbete som Sveriges statschef. Men allra mest uppmärksamhet fick de kapitel i boken som berörde kungens festande – och sexliv. Boken slog ner som en bomb i både kungahuset och medie-Sverige, ett Sverige som aldrig någonsin skrivit om kända människors privatliv på det här sättet. I boken skev man, bland annat, att kungen ska ha varit på stripp- och sexklubbar – och att han ska ha varit otrogen.

Annons
Den välbesökta presskonferensen mitt i jakten 2010.

Kungens historiska presskonferens – mitt i jakten 2010

Mitt under den traditionsenliga kungliga jakten, i november 2010, skulle kungen, som han gör varje år, hålla en presskonferens. Vanligen lockade presskonferensen ett tiotal medier. Nu var den siffran femdubblad. Över 50 journalister fanns på plats. Vad som hände sedan har kommit att bli historiskt. I en ganska lång monolog nämner kungen flera gånger den så kallade ”kungaboken”, han säger att han pratat med familjen och drottningen och han nämner de numera klassiska orden ”vi vänder blad”. Efteråt kallade många experter det hela för ett pr-haveri.

Annons

Men faktum är att det där aldrig hade behövt hända, överhuvudtaget. I nya avsnittet av Svensk Damtidnings podcast Svensk Dam Doku, avslöjar man att kungen fått instruktioner att inte nämna boken. I avsnittet Spelet bakom kungaboken – kungahusets största kris någonsin, berättar Johan T Lindwall, Svensk Damtidnings chefredaktör, mer.

Silvia
Drottning Silvia vid Nobelprisfestligheterna 2010 – bara veckor efter att skandalen om ”kungaboken” briserat.

– Kungen lovade att han inte skulle vidröra boken. Alla rådgivare var överens om att inget bra kunde komma ur det. Men sedan gjorde han det ändå. Det var det första han sa. En fullständig katastrof!, slår Johan T Lindwall fast i Svensk Dam Doku.

Här kan du lyssna på hela avsnittet av Svensk Dam Doku:

Annons

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

5 kommentarer till “Sanningen bakom kungens märkliga agerande: ”Fullständig katastrof””

 1. Cissi skriver: 14 januari, 2020

  Kungen håller i en penna på bilden. Det såg ut som en braständsticka. DET hade verkligen varit katastrof.


 2. Minna skriver: 14 januari, 2020

  Stackars Silvia


 3. Tuula Valkeapaāātu skriver: 15 januari, 2020

  Varför ska Dom,smutskasta Kungen ,ālskar Dr alla


 4. PernillaA skriver: 16 januari, 2020

  redan då sades det att kungen inte hade följt sina rådgivare
  och hans envishet togs också upp


 5. charlotte skriver: 16 januari, 2020

  Elisabeth Tarras Wahlbergs bok om detta är genial om hur man hanterar media när det behövs.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar