Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen rörd vid 75-årsfirandet på slottet – se bilden!

30 apr, 2021, 11:28 
Kungens födelsedag 2021 Kungen 75 år Uppvaktning Försvarsmakten

Blommor, salut och kärlek. 75-årsfirandet fortsätter på Kungliga slottet – och kungen var rörd.

Annons
GRATTIS KUNGEN! Här skjuter Försvarsmakten salut på din födelsedagBrand logo
GRATTIS KUNGEN! Här skjuter Försvarsmakten salut på din födelsedag

Kungens 75-årsfirande fortsätter på Kungliga slottet i Stockholm. För en kort stund sedan kom kungen ut i Östra Valvet för ännu en hyllning.

Den här gången var det Försvarsmakten som ville gratulera, och det gjorde de med en biffig bukett, innan firandet fortsatte med en mindre mottagning på slottet.

Kungen såg märkbart rörd ut där han stod, klädd i sin vanliga födelsedagslook – den gråblå uniformen som han burit ända sedan han var i 20-årsåldern. Kanske tänkte han tillbaka på det som varit och på det som väntar, precis som många andra gör när de fyller år.

Familjen har förstås uppvaktat sedan tidiga morgonen och senare i dag väntar något extra härligt: Kungaparets privata 75-årsmiddag – på hemlig ort. Då kommer närmaste familjen, och några av barnbarnen ska också få vara med.

Kungens födelsedag 2021 – fyller 75 år

Kungens födelsedag 2021 Kungen 75 år Salut Skeppsholmen Försvarsmakten

Men Försvarsmakten har inte bara grattat med blommor. Kungens födelsedag är alltid officiell salutdag och vid lunchtid sköts det 21 skott till Hans Majestäts ära. Skotten ekade ut över det Valborgs-soliga Stockholm från salutstationen på Skeppsholmen, men också från Kungshall i Karlskrona, Skansen Lejonet i Göteborg, Kusthöjden i Härnösand och från ett rörligt salutbatteri vid Kvarnängen i Boden.

Annons
Kungens födelsedag 2021 Kungen 75 år Uppvaktad av Försvarsmakten
Vill du fira kungen så blir han glad för en gåva till Sveriges stadsmissioner som har gjort mycket gott för dem som har varit ensamma och utsatta under pandemin..

I samma veva ägde även en elegant överflygning rum ovanför Kungliga slottet, medan kungen stod ute på Lejonbacken och tittade på.

Kungens födelsedag 2021 Kungen 75 år Uppvaktning Försvarsmakten Flygformation Veteranflygföreningen
En flygformation på vårhimlen till kungens ära.

Detta var en av dagens överraskningar hälsar hovet, och den utfördes av Veteranflygföreningens uppvisningsgrupp ”Team 50” med Saab Safir-plan.

Annons
Kungens födelsedag 2021 Kungens 75-årsdag
Kanske lite rörd igen.

Köp Svensk Dams specialtidning "Kungen 75 år!" – från lillprins på Haga till kärleksåren med drottning Silvia. Du får 268 fantastiska bilder och massor av härlig läsning om kungens liv.

Kungen 75 år: Se filmen från födelsedagsfirandet!

Foto: Anders Wiklund/TT, Carl-Olof Zimmerman/TT.

Annons