Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen 75 år: Här är dagen som förändrade hans liv!

30 apr, 2021, 04:00 
Kungen Kung Carl Gustaf Trontillträdet 1973
I dag fyller kungen 75 år – och det här är storyn om när hans liv förändrades för alltid.
Annons
För Sverige i tiden! Här tillträder kungen tronen – 27 år gammalBrand logo
För Sverige i tiden! Här tillträder kungen tronen – 27 år gammal

Det var den 15 september 1973 – dagen som kungen bävat för, det förutbestämda målet med hans liv. Hans farfar Gustaf VI Adolf låg för döden på Helsingborgs lasarett, efter att några veckor tidigare ha gått igenom en operation för blödande magsår. Läget var kritiskt.

Kungen 1973
Med cool slips och breda polisonger 1973.

Komplikationer tillstötte: Hjärtflimmer, försämrad njurfunktion och lunginflammation. Kronprins Carl Gustaf, 27, och prinsessan Christina, 30, vakade på sjukhuset tillsammans med hans dotter, drottning Ingrid, 63.

Klockan 20.35 på kvällen var det över. Gamle kungen drog sitt sista andetag, nästan 91 år gammal. En av världens äldsta monarker var död. Och hans sonson kronprins Carl Gustaf blev i samma ögonblick världens yngste kung. Han var bara 27. Och det fanns ingen väg tillbaka.

Annons

Första bilden på kungen som kung

Kungen Drottning Ingrid Prinsessan Christina Helsingborgs lasarett 15 september 1973 Gamle kungen död
27-årige Carl Gustaf lämnar sjukhuset som kung, tätt följd av drottning Ingrid och prinsessan Christina.

Hela Sverige följde den nya unge kungens första timmar ”på jobbet”… Ja, nästan alla hela i alla fall. Hos en familj i Örebro var fokuset nämligen ett annat.

De hette Ewa och Olle Westling och var 28 och 29 år gamla och de hade precis denna dag fått sitt andra barn: En son som senare skulle få namnet Daniel. Och som en dag skulle gifta sig med den nya kungens dotter och bli prins av Sverige... Vilket galet märkligt sammanträffande.

Ewa Westling Olle Westling Prins Daniel som baby 1973
Ewa och Olle Westling med baby Daniel, född samma dag som gamle kungen dog!

Men tillbaka till prins Daniels svärfar kung Carl Gustaf. Mitt i sorgen förändrades hans liv totalt. Ansvaret för den svenska monarkin låg plötsligt tungt på hans axlar. Och han var bara 27.

Annons

Många år senare fick kungen frågan om han någon gång pratade med sin farfar om det som väntade.

– Nej, inte alls. Men en gång sa han: ”Se på livet med viss humor”. Det var hans sätt att säga att uppdraget inte är så tungt som han kanske var rädd att jag skulle uppleva det.

Nya kungen kommer till Stockholm

Dagen efter dödsfallet landade Sveriges nye kung på Bromma flygplats. Vid sin sida hade han prinsessan Christina och riksmarskalk Stig H:son Ericson samt sin adjutant. De togs högtidligt emot nedanför flygplanstrappan av statsminister Olof Palme och finansminister Gunnar Sträng.

Kung Carl Gustaf 1973 Sveriges nya kung Bromma flygplats
Dag två som kung. En omtumlad Carl Gustaf landar på Bromma.

Kungen och Christina åkte raka vägen hem till Stockholms slott. Det var redan tjockt med folk på Yttre borggården – och de ville se kungen. Prinsessan Christina har långt senare berättat att hon fick putta fram honom. Och efter viss tvekan öppnade han fönstret.

Annons
Kung Carl Gustaf 1973 Stockholms slott Folkets jubel
En ovan situation för den som bara varit kung i två dagar.

Så gick det ytterligare tre dygn, med intensiva förberedelser. Och sedan stod kungen inför sitt livs mest avgörande stund: Onsdagen den 19 september 1973 svor han kungaeden i konseljsalen på Kungliga slottet, en ed som förestavades av justitieminister Lennart Geijer, inför statsminister Olof Palme och den samlade regeringen.

Kungen Kung Carl Gustaf Extrakonselj Troneden Justitieminister Lennart Geijer
Här blir kungen kung – även formellt. Till vänster justitieminister Lennart Geijer.

Kungen antog valspråket För Sverige – I tiden och en kort stund senare höll han sitt trontal i Rikssalen på Stockholms slott. Hermelinmanteln låg draperad över den 300 år gamla silvertronen och vid hans sida fanns drabanterna och prins Bertil.

Annons

Kungen höll sitt minnestal över Gustaf VI Adolf och allt direktsändes i tv. Det var en ålderdomlig ceremoni, men en ung kung och ett modernt valspråk.

Kungen Trontillträdet Rikssalen 1973
Kung, klädd i sin amiralsuniform och med hermelinmanteln draperad över silvertronen.

Framför sig hade han riksdagen, diplomaterna och hovet. Och sina fyra systrar förstås: Christina, Margaretha, Birgitta och Désirée.

Prinsessan Birgitta Prinsessan Margaretha Prinsessan Désirée Kungens trontillträde 1973 Hagasessorna
Hagasessorna.

Sedan brakade det lös! Mer än 25 000 människor hade samlats utanför slottet för att hylla Sveriges nye kung Carl XVI Gustaf.

Annons

Att i det läget kliva ut på Lejonbacken helt solo måste ha känts ganska svindlande. Och ensamt! Att kungen var 16 år yngre än kronprinsessan Victoria är i dag – det är nästan svårt att fatta.

Folkmassa utanför Stockholms slott när kungen svor kungaeden 19 september 1973
Det gigantiska folkhavet runt Lejonbacken och på Norrbro.

Men hans systrar, de fyra Hagasessorna, fanns med honom efter en kort stund och någonstans långt därnere i folkhavet stod hans nanny och ”extramamma” Ingrid Nenne Björnberg, med en tår i ögat.

Kungen Hagasessorna Prinsessan Christina Prinsessan Birgitta Prinsessan Désirée Prinsessan Margaretha
Hagasessorna såg lillebror bli kung: Från vänster Christina, Birgitta, Désirée och Margaretha. Ceremonin var över, spänningen hade släppt och kungen kunde äntligen le.

I kungens liv, och kanske även i kulisserna på slottet, fanns dessutom en viss Silvia Sommerlath, 29 år gammal och hans flickvän sedan lite drygt ett år tillbaka.

Annons
Silvia Sommerlath 1973
Nio dagar innan kungen blev kung kunde Svensk Damtidning publicera den allra första intervjun med Silvia Sommerlath, 29.

Så började kungens nya liv. En inte helt enkel väg att gå – men en roll, som han i dag – snart 48 år senare – axlar med stor erfarenhet och tyngd. Precis som hans farfar gjorde före honom.

Kung Carl Gustaf Kungen Drottning Silvia Kungaparet Amiralsuniform Aftonklänning
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia. I sommar har de varit gifta i 45 år!

Köp Svensk Dams specialtidning Kungen 75 år! (reklamlänk) – från lillprins på Haga till kärleksåren med drottning Silvia. Du får 268 fantastiska bilder och massor av härlig läsning om kungens liv.

Foto: TT, Peter Knutson/Kungliga Hovstaterna, Kungahuset.se.

Annons