Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nya detaljer om kungens privata 75-årsfirande!

27 apr, 2021, 04:00 
Kungen Kronprinsessan Victoria Estelle Oscar Alexander
Kungen har avslöjat detaljer om sitt privata 75-årsfirande: En middag med familjen – där några av barnbarnen också ska få vara med.
Annons
Har du koll på tronföljden?Brand logo
Har du koll på tronföljden?

Kungens 75-års-firande med familjen på fredag kväll har varit omgärdat av så mycket hysch hysch... Inte minst när det gäller platsen för hans privata födelsedagsmiddag.

Den ska äga rum ”någonstans” säger kungen hemlighetsfullt. Men han ger faktiskt också en liten hint om vad som väntar:

Barnbarnen ska vara med. Och då handlar det nog om de äldsta: Prinsessan Estelle, 9, och om femåringarna prins Oscar och prins Alexander.

Prinsessan Estelle
Prinsessan Estelle kan se fram emot morfar kungens 75-årsmiddag på Valborg.

Däremot får prinsessan Madeleines tre barn prinsessan Leonore, 7, prins Nicolas, snart 6, och prinsessan Adrienne, 3, fira morfar via datorn från Miami:

– Prinsessan Madeleine kommer att kunna närvara digitalt, men hon har inte möjlighet att resa hem, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Annons

Det är i Kristoffer Triumfs podcast Värvet (där kungens medverkan i går slog ner som en mindre bomb) som veckans kungliga födelsedagsbarn kommer med sin retsamma lilla teaser:

– Det blir familjen – alltså bara min familj. Barnen och kanske barnbarn också. Vi kommer att träffas och äta middag. Någonstans.

Kungen poddar med Kristoffer Triumf i sin privata matsal på Stockholms slott.

Så kan du fira kungen 75 år

Och på önskelistan? Ja där står det bara en sak: Kungen berättar att han skulle bli väldigt glad för ett bidrag till Stadsmissionen:

– Om det är någon som vill hjälpa en medmänniska så skulle jag önska att man tänker på Stadsmissionen, för jag vet att de gör väldigt mycket nytta nu under pandemin. De hjälper och stöttar väldigt många ensamma människor som har det svårt, säger kungen i Värvet.

Kungen Kung Carl Gustaf 75 år
På Valborgsmässoafton är det 75 år sedan kungen föddes i ett av rummen på Haga slott.

Kungen 75 år – så hyllas han av det officiella Sverige

Kungaparet firar kungens födelsedag på Stockholms slott. Där blir det en officiell 75-årsmottagning på förmiddagen – men i liten skala och bara för talmannen, statsministern, en representant för Sveriges landshövdingar, ordföranden i Sveriges kommuner och regioner samt riksmarskalken. Den vanliga folkfesten på borggården är för andra året inställd och det är förstås på grund av pandemin.

Annons

Klockan 12.00 på Valborgsmässoafton skjuter Försvarsmakten salut till kungens ära i Stockholm, Karlskrona, Göteborg, Härnösand och Boden – och på eftermiddagen tar kungen sedan emot representanter för Försvarsmakten vid en mindre uppvaktning, också den på Stockholms slott.

Försvarsmakten skjuter kunglig salut
I Stockholm fyras salutskotten som vanligt av från Skeppsholmen.

Foto: Kate Gabor/Kungliga Hovstaterna, Prinsparet/Instagram, TT, Kungliga Hovstaterna.

Annons