Kungen rycker ut efter samtalen med Madeleine

kungen rycker ut för att rädda madeleine

Prinsessan Madeleine har tagit ett kliv bort från det kungliga strålkastarljuset. Men hennes offentliga frånvaro hade aldrig varit möjlig utan kungens välsignelse och de hemliga samtalen.

Från prinsessa till småbarnsmamma: Madeleine har gjort sitt val. Senast vi såg henne i rollen som prinsessa av Sverige var på Nobelfesten den 10 december och på kungens middag för Nobelpristagarna på Stockholms slott dagen därpå.

Coronasituationen påverkar förstås, men även på prinsessan Madeleines officiella konton på sociala medier är det tyst, med undantag för en handfull inlägg till stöd för Childhood och Min Stora Dag och de bilder som hon publicerar på barnens födelsedagar, Mors dag, Sveriges nationaldag och USA:s motsvarighet 4th of July.

Prinsessan Madeleine har pratat med kungen

Allt detta skulle säkert ha varit ett problem – om det inte vore för att prinsessan Made­leine har kungens fulla stöd. Det är ju ingen hemlighet att hon inte har trivts i den kung­liga hetluften och hans noga genomtänkta principbeslut från i höstas om att krympa Kungahuset kom sannolikt som en lättnad för hela Miami-­familjen Bernadotte – O’Neill.

Det var också en tydlig signal om att kungen accepterar att Madeleine vill leva sitt liv som anonym småbarnsmamma i Florida, utan några kungliga plikter. Nu är hon ju fortfarande prinsessa av Sverige och det var hennes barn Leonore, 6, prins Nicolas, 5, och prinsessan Adrienne, 2, som påverkades mest av förändringen i Kungahuset, i och med att morfar kungen tog ifrån dem deras Kungliga Höghet-titlar och förvandlade dem till privatpersoner. Men det är ändå tydligt att Madeleine blir mer och mer frånkopplad från de kungliga uppdragen ju längre tiden går.

Madeleine

Madeleine och Chris lever ett anonymt liv i Florida, med kungens välsignelse.

“Jag älskar att vara mamma”

Det här är förstås någonting som kungafamiljen har talat mycket om. Och nu följer kungen alltså hennes önskan: Hovet skriver inte in henne i den kungliga planeringen för att det är så hon vill ha det, och prinsessan Madeleine kan i stället fokusera på sin vardag som anonym småbarnsmamma i Florida. Eller som hon uttryckte saken i magasinet Mamas långa intervju i höstas:

– Jag älskar att vara mamma, det är det roligaste.

Och i SVT:s Året med kungafamiljen sa prinsessan Madeleine så här om kungens förändring av Kungahuset:

– Det är egentligen ett väldigt naturligt steg i takt med att familjen har vuxit. Och när pappa och Victoria önskar att ha oss där, så kommer vi att finnas där vid deras sida.

Foto: TT