Kungen ryter till mot Ryssland – första orden: "Katastrofen är ett faktum"

Kungen ryter till mot Ryssland – första orden: "Katastrofen är ett faktum"

Adam Ihse/TT
Kung Carl XVI Gustaf tar till kraftiga ordalag när han beskriver kriget i Ukraina.
TV: Hör kungens första ord om kriget i Ukraina
2:24

Efter reklamen: TV: Hör kungens första ord om kriget i Ukraina

(2:24)

Slå på ljud

Kriget rasar i Ukraina efter Rysslands invasion. Under måndagen var Carl XVI Gustaf på plats i Karlsborg. Då uttalade han sig om situationen i Ukraina för den första gången.

– Europa befinner sig i en utomordentligt svår situation, svårare än på mycket länge. Den ryska federationen har invaderat Ukraina. Detta strider mot folkrätten och sätter grundläggande fri och rättigheter ur spel. Den humanitära katastrofen är ett faktum. Människor flyr sina hem och sitt land. Familjer splittras, oskyldiga dör. Sverige har bland annat tillsammans med övriga EU-länder i kraftigaste möjliga ordalag fördömt det ryska agerandet. Våra tankar går till det ukrainska folket, säger Carl XVI Gustaf enligt Expressen och fortsätter.

Kungens kraftiga ordalag mot Ryssland

– Sverige som nation bistår på olika sätt, och många enskilda och organisationer här i Sverige och utomlands gör nu ovärdeliga insatser för att hjälpa.

Sveriges statschef träffade under förra veckan riksdagens talman Andreas Norlén som informerade kungen om läget.

– Kungen har just nu många möten med regering, statsminister, Försvarsmakten och berörda myndigheter gällande situationen i Ukraina. Detta för att statschefen ska få en total bild och vara helt informerad i detta känsliga läge, sa Hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk dam om mötet.

Kungen var på plats i Karlsborg för att överlämna ett nytt standar till Livregementets husarer. Besöket har varit planerat under en längre tid, men på grund av pandemin har det först gått att genomföra nu.

LÄS MER: Kungaparet – så här privata brukar vi inte få se dem

LÄS MER: Kungen rörd vid 75-årsfirandet på slottet – se bilden

LÄS MER: Kungen förbjuder elsparkcyklarna utanför slottet: ”Säkerhetsskäl”