Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen tvingas hantera familjetragedi – plötsliga dödsfallet som skakade om

28 maj, 2021, 11:00 
Kungen och Hagasessorna
Kungen kommer att behöva hantera en stor tragedi inom sin familj.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 21?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 21?

Kungen har stora planer för nationaldagen. Han ska hålla ett tal från Logården och lyssna på skön musik från Arméns musikkår.

Men dagens inleds på ett mer sobert vis. Kungen ska ta itu med en familjetragedi.

Kungen tar itu med familjetragedin på nationaldagen

Kungen och hans systrar fick aldrig träffa sin färgstarka farmor.

Som det står i planeringen på kungahusets hemsida:

"Nationaldagen inleds med att Kungen inviger utställningen 'Daisy. Kronprinsessan Margareta 1882–1920'. Invigningen sker digitalt och visas kl. 10.00 i Kungahusets och Kungliga slottens digitala kanaler."

Vem är då denna Margareta? Jo, det är den engelska flickan som träffade Gustaf VI Adolf på en bal i Kairo 1905 och förälskade sig. Hon fick fem barn med Gustav, varav ett var kungens far, Gustav Adolf. Margareta avled endast 38 år gammal, efter att ha drabbats av en blodförgiftning. Kungen fick aldrig träffa sin farmor.

Annons

Om den här stora sorgen har kungens syster prinsessan Christina nyligen berättat i boken "Daisy – att finna en farmor", som hon skrev tillsammans med vännen och journalisten Carl Otto Werkelid.

– Det har aldrig funnits någon direkt linje mellan min farmor och mig. Jag var helt enkelt väldigt nyfiken. Vem var hon? Hur var hon? sa Christina när hon besökte programmet Go' Kväll för att diskutera boken.

Prinsessan Christina om Daisy

Som en del av researchprocessen hade Christina och Carl Otto läst sig igenom högar av Margaretas brev.

– Hon var väldigt spontan. Hon vände sig direkt till människor. Hon var engagerad i så mycket. Hon levde i en svår tid, första världskriget var ingen lätt period. Hon hade dessutom släktingar runtom i Europa, så det var väldigt personligt för henne. Hon hade tusen engagemang. Hon hjälpte krigsfångar. Hon byggde upp en liten organisation, sa Christina i Go' Kväll.

– Jag märker att vi har lite tänkt på samma sätt. Det är spännande för mig. Eftersom det här är en person som jag aldrig kunnat träffa personligen. Men att ändå känna att det finns, genom århundraden, en viss känsla av någonting som binder oss ihop, det är fint.

Annons