Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen väljer att uttala sig om krisen: "Minnen för livet

12 aug, 2023, 16:00 
https://image.svenskdam.se/image-9733955?imageId=9733955&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Felicia Plåt
Kungen och drottningen
Kungen har varit scout sedan barnsben. Foto: TT

Kungens hjärta slår lite extra för scouterna!

Annons

Under de senaste dagarna har cirka 43 000 scouter befunnit sig i Buan, cirka 18 mil från Seoul i Sydkorea. De är där för att delta under världens största scoutläger, Jamboree.

Silvias och Madeleines frånvaro väcker frågetecken – inför Victorias stora dagBrand logo
Silvias och Madeleines frånvaro väcker frågetecken – inför Victorias stora dag

Dramatik på världens största scoutläger

Det är ett läger som scouter i 158 olika länder ser fram emot varje år. Men denna gången har det varit lite annorlunda på grund av vädret. Det har nämligen varit ett väldigt kraftigt regnoväder som gjort att marken blivit en riktigt lerpöl. Samtidigt har det varit en enorm värmebölja vilket har lett till att cirka 400 scouter har fått värmeslag.

– Värmen påverkar oss alla. Den gör att man får ta det lugnare, men vi har många ledare som ser till att alla ungdomar dricker och får skugga. Svenskarna är ovana vid värmen, säger scoutledaren Fredrik Larsson till Aftonbladet.

Annons

De svenska scouterna fick skjuta upp resan på grund av vädret och kom istället en dag senare.

Kungens hälsning till scouterna

En person som troligtvis har varit lite extra berörd över all dramatik på scoutlägret i Japan är kung Carl Gustaf. Han är nämligen sedan barnsben en hängiven scout.

Han är både förste hedersledarmot i Scouterna och hedersordförande i World Scout Foundation och hans hjärta bankar nog lite extra för Jamboree då han varit och besökt lägret flera gånger.

Nu har kungen skickat en hälsning till de svenska scouterna på plats i Sydkorea. På grund av han stora intresse och hängivenhet till scouterna är det några riktigt starka ord vi får av kungen.

"Årets världsscoutjamboree har bjudit på en rad extraordinära utmaningar. Därför vill jag skicka en särskild hälsning till er svenska scouter och ledare på plats i Sydkorea.Som scouter är ni alltid redo. Ni ställer inte in – ni ställer om! Med gemensamma krafter har ni kunnat fortsätta lägret på annan plats.När ni nu avslutar er vistelse i Sydkorea är det min förhoppning att ni har utvecklats som scouter samt fått vänner och minnen för livet.", skriver de på Kungahusets Instagram.

Annons