Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Kungens beslut: Därför firas inte prinsessan Leonore – sju år i dag

20 feb, 2021, 05:00 
Prinsessan Leonore

I dag fyller prinsessan Leonore sju år – men det blir ingen officiell födelsedagshälsning för prinsessan Madeleines äldsta dotter.

Annons
Därför har Madeleines och Chris barn så ovanliga namn!Brand logo
Därför har Madeleines och Chris barn så ovanliga namn!

När bilden till vänster togs, till hennes ettårsdag, så var hon Hennes Kungliga Höghet och Prinsessa av Sverige. Men sedan dess har mycket hänt och numera är Leonore visserligen både prinsessa och hertiginna av Gotland. Men hon tillhör inte längre tungviktarna i det svenska kungahuset:

Kungens beslut att slimma ner Det Kungl. Huset har flyttat henne bort från strålkastarljuset. Trots att hon är kungaparets näst äldsta barnbarn – och prinsessan Madeleines förstfödda.

Men när prinsessan Leonore i dag fyller sju år är det under helt andra former, jämfört med hur det var fram till och med hennes femårsdag.

Prins Nicolas Prinsessan Leonore
Grattis Leonore! Dagens födelsedagsbarn med sin lillebror, en bild från Halloweenfirandet i höstas.

Numera firas hon inte längre officiellt och gratuleras varken på hovets hemsida eller via hovets sociala medier. Och sedan kungen undertecknade det där dokumentet är hon också bortraderad från hovets hemsida, där hon tidigare hade en separat ”avdelning” där man kunnat läsa om hennes födelse, namn och högtidliga dop.

Annons

Enda tecknet på att Sveriges näst minsta prinsessa faktiskt har födelsedag i dag är den nya bild som vi håller tummarna för att prinsessan Madeleine kommer att lägga upp på sina sociala medier.

Därför tog kungen bort prinsessan Leonores titel

Prinsessan Leonore Prins Nicolas Prinsessan Adrienne
Prinsessan Leonore, 7 år i dag, med sina syskon prins Nicolas, 5, och prinsessan Adrienne, snart 3.

– Beslutet innebär att det görs tydligt vilka i den kungliga familjen som agerar som offentliga representanter för Sverige, sade kungen när han själv kommenterade saken i sitt jultal.

– För mig är detta ett sätt att klargöra vilka förväntningar som finns. Det kan förhoppningsvis vara till hjälp när mina barnbarn ska staka ut sin egen framtid.

Prinsessan Madeleine har också hela tiden varit införstådd med förändringen och kallar det ”ett naturligt steg i takt med att familjen har vuxit”:

Annons

– Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner.

Dessutom firas prinsessan Leonore förstås av kungaparet privat – några väl valda paket från morfar och mormor på Drottningholm lär ligga och vänta.

Foto: TT, Brigitte Grenfeldt/Kungliga Hovstaterna, Året med kungafamiljen/SVT.

Annons