Kungens beslut efter krisen – 78 miljoner kronor försvann

Kungen och drottning Silvia

Kungen har fattat ett beslut efter en väldigt hård pengasmäll.

Kungen har oroligt fått titta på medan hovets ekonomi tagit stora smällar under pandemin. Vanligtvis brukar hovstaten dra in ungefär 105 miljoner kronor årligen på turismen. Men för 2020 beräknades intäkterna ligga på endast 27 miljoner.

Hård ekonomisk smäll för kungen

Kungen och drottning Silvia

Skönt för kungen att kunna välkomna besökare igen!

Svensk Dam har tidigare talat med hovets ekonomichef Jan Lindman om saken.

– Vår verksamhet kan ju delas upp i två delar. Slottsstaten, som har hand om visningar av de olika slotten och våra parker till exempel. Där ser vi en kraftig negativ effekt, eftersom besöksantalet minskar kraftigt, sa Jan då.

Kungliga slottet öppnar igen

Nu hoppas både kungen och drottning Silvia på bättre tider. I ett pressmeddelande berättar hovet att turister återigen kommer att kunna vallfärda till slotten.

– Med regeringens nya besked om sommaren ser vi nu fram emot att kunna öppna sju av de kungliga slotten. På tre av dem kan vi dessutom bjuda in till nya utställningar, säger ståthållare Staffan Larsson i ett uttalande.

– Jag vill även passa på och välkomna besökare till de kungliga parkerna. Redan förra året var besöksintresset stort och jag hoppas att den trenden fortsätter även i år. Parkerna är unika miljöer som passar utmärkt till promenader, historiska vandringar, picknickar och kafébesök.

Kungliga slottet kommer att öppna 1 juni – samma datum som regeringen satt som slutpunkt för de nuvarande restriktionerna. Gripsholms slott, Tullgarns slott, Strömsholms slott, Rosersbergs slott, Drottningholms slott och Kina slott öppnar också under juni månad.

"Precis som förra året har vi vidtagit flera åtgärder för att besöket ska upplevas tryggt och leva upp till rådande restriktioner", skriver hovet i pressmeddelandet.

"Antalet besökare i de kungliga slotten, inklusive kaféer och butiker, är begränsat enligt gällande rekommendationer och de delar där det riskerar att bli trångt eller som av ekonomiska skäl inte kan bemannas hålls stängda. För att undvika trängsel är det inte tillåtet för externa guider att hålla visningar eller samla grupper inomhus."

LÄS MER: Silvia och familjesjukdomen – planen med kungen: "Viktigt"

LÄS MER: Kungens okända ungdomskärlek – kunde ha blivit Sveriges drottning

LÄS MER: Hemliga spelet bakom kungaparets vaccinering

LÄS MER: Kungafamiljens värsta kris någonsin – spelet bakom avslöjas