Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens stora beslut för prins Daniel efter alla år – tvingas berätta

03 apr, 2024, 22:00 
Snart vet vi sanningen om kungens beslut för Daniel.
Annons

Det var 2010 som prins Daniel officiellt som emot sin kungliga titel – och hans liv förändrades över en natt. Gymägaren från Ockelbo fick plötsligt helt nya regler och etiketter att leva efter, och som han tagit sig ann uppdraget!

Ja, idag är det svårt att tänka sig vår kungafamilj utan Daniel vid Victorias sida. Och med anledning av det har kungen fattat ett beslut som rör Daniel direkt.

Kungafamiljens apanage – så många miljoner får deBrand logo
Kungafamiljens apanage – så många miljoner får de

Förbudet för prins Daniel – efter beslutet med Victoria

Att vara kunglig innebär en del begränsningar, till exempel när det gäller företagande. Kungligheterna får äga bolag, men är enligt hovet "emellertid restriktiva när det gäller att engagera sig i affärsdrivande verksamhet."

Istället får de verksamma kungligheterna ett apanage, och en förutsättning för att få de pengarna är att inte ha ett arbete som ger lön vid sidan av.

Annons

Prins Daniel fick alltså tänka om när han blev kunglig – och nu får han precis som kungaparet och prinsparet apanage. Apanaget är en summa pengar som hovstaten får varje år av staten, och sedan är det kungen som fördelar rambeloppet till medlemmarna.

Det är en summa som tidigare varit hemlig, precis hur mycket varje medlem i familjen får.

Snart meddelas kungens stora beslut kring prins Daniel

Men 2022 beslutade hovet sig för att öppna upp, och vara mer transparenta om hur apanaget fördelas. Då fick vi för första gången veta precis hur mycket pengar alla får.

Sedan dess har det släppts två sådana rapporter, och i de båda har det stått klart att Madeleine och Chris står helt utan apanage. Inte särskilt konstigt, då det ges till de medlemmar som har uppdrag för kungahuset.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria får en gemensam summa. Både 2021 och 2022 låg den på runt 4.5 miljoner kronor.

Nu återstår det att se hur pengarna fördelades i fjol – tidigare år har rapporten trillat in någon gång i april.

Prins Daniel
Prins Daniel jobbar hårt och mycket i kungens tjänst.Pontus Lundahl/TT

Foto: TT

Annons