Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens beslut för prinsessan Sofia – efter stora krisen

17 jan, 2024, 15:00 
Kungen och prinsessan Sofia

Kungen har fattat ett viktigt beslut för prinsessan Sofia.

Annons

Det har spekulerats mycket kring prinsessan Sofia och hennes schema. Vi på Svensk Dam har tidigare skrivit att prins Carl Philips maka har haft oväntat få punkter på den kungliga kalendern den senaste tiden.

Under hösten och vintern har hennes kungliga aktiviteter varit lätträknade. Ibland har det gått många veckor mellan kalenderpunkterna.

Prinsessan Sofias oro för barnen: ”Oroväckande”Brand logo
Prinsessan Sofias oro för barnen: ”Oroväckande”

Kungens beslut för prinsessan Sofia

Så här har hovet förklarat situationen.

Emmanuel Macron och kungaparet
Macron kommer till Sverige!

– Det vi lägger ut i kalendern är inte allt som Sofia gör utan hon jobbar hela tiden med sin stiftelse och andra projekt i kombination med att hon tar hand om sina små barn. Men det är inget som läggs ut i den officiella kalendern utan det är ett pågående arbete, har Margareta Thorgren, informationschef på hovet, sagt till oss på Svensk Dam.

Annons

Men nu har kungen beslutat att Sofia ska rycka ut i officiell kapacitet igen. Sofia finns nämligen listade bland kungligheterna som ska välkomna Frankrikes president Emmanuel Macron och hustrun Brigitte.

Det avslöjas av en kalenderpunkt för 22 januari: UD-föredragning inför statsbesöket från Frankrike. Där ska Sofia närvara, tillsammans med maken Carl Philip, kungen, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Vad som sker under själva besöket finns inte tydligt angivet, men vi väntar oss ett pampigt mottagande.

Därför fick besöket skjutas upp – var kris

Paret Macrons besök skulle egentligen ägt rum 24 och 25 oktober förra året, men på grund av det då rådande säkerhetsläget fick man skjuta upp tillställningen. Enligt fransk press bedömdes läget vara krisartat, delvis på grund av terrorattacken mot två svenskar i Bryssel. De nya datumen är 30-31 januari.

Statsbesöket ska inledas i Stockholm och därefter förflyttas till Skåne. Syftet är att bidra till att ”ytterligare stärka och främja de långvariga, breda och utmärkta relationerna mellan Sverige och Frankrike”, står det i pressmeddelandet.

Annons