Kungens beslut kan leda till bråk i familjen – men han har folket på sin sida

Kungen och prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine

Kungen har fattat ett beslut som kan leda till bråk inom kungafamiljen – men han har folket på sin sida.

GRAFIK: Chris vägran, radering av kungliga titlar & stort hundbråk – så tycker svenska folket!
Slå på ljud

Kungen presenterade sitt beslut för snart två år sedan. Han skalade ner kungahuset och såg till att endast kronprinsessbarnen kommer att kallas för Kungliga Högheter framöver.

Kungen fråntog barnbarnen deras titlar

Prinsparets barn samt prinsessan Madeleines och Chris O'Neills barn fråntogs sina titlar.

– Tidigare i år fattade jag ett beslut om att avgränsa det som kallas Det Kungliga Huset. Beslutet innebär att det görs tydligt vilka inom den kungliga familjen som i framtiden kommer att agera som officiella representanter för Sverige. För mig är detta ett sätt att klargöra vilka förväntningar som finns, sa kungen i sitt jultal samma år.

– Det kan förhoppningsvis vara till hjälp när mina barnbarn så småningom ska staka ut sin egen framtid. Men, till den dagen är det långt kvar.

Hur reagerade då det svenska folket på kungens beslut? Nu har vi facit!

Kungen

Siffrorna talar sitt tydliga språk! Grafik: Johan Söderlund

I en opinionsundersökning som Svensk Dam utfört med hjälp av Kantar Sifo ställde vi frågan: Tog kungen rätt beslut när han tog bort HKH-titlarna från Carl Philips och Madeleines barn?

Och de tillfrågade gav klara besked. Hela 54 procent av dem anser att kungens beslut var rätt, och det är inga större skillnader mellan könen i den här frågan. Dessutom fick beslutet att låta prinsessan Estelle och prins Oscar ha kvar sina titlar tummen upp från folket i Svensk Dams föregående opinionsundersökning.

Kan leda till bråk i kungafamiljen

Men folkets dom till trots: beslutet kan orsaka splittringar. Det har Svensk Damtidnings kungliga expert Herman Lindqvist förutspått i en krönika.

"Ut åkte sex barnbarn. Vi lever i en tid då de flesta av dessa barn inte kommer att märka någon större skillnad då de är vuxna", skriver Lindqvist om kungens beslut.

"Kanske de kan bråka på kusinträffar. Kanske någon blir irriterad vid högtidliga ceremonier på slottet, då hen märker att vissa kusiner går före och sitter lite finare, för så är det enligt det kungliga protokollet".

Vill du läsa om fler resultat från Kantar Sifo-undersökningen? Prenumerera på Svensk Damtidning nu!