Kungens beteende efter vandaliseringen - nu gör han det igen

12 maj, 2023, 10:05 
AvFelicia Plåt
Kungen
Kungen och drottningen besökte Örebro under dagen. Foto: TT

Nu planerar kungen ännu ett träd.

Annons

Under fredagen är kungen och drottningen på besök i Örebro. Detta är deras nionde stopp på Sverige turnén. De ska nämligen besöka alla 21 län för att fira kungens 50 år på tronen.

Kungen bryter mot traditionen med Victoria
Kungen bryter mot traditionen med Victoria

Tidigare har de besökt bland annat Karlskrona, Jönköping och Uppsala. Det har varit mycket lyckade besök, men det skedde en tråkig händelse efter ett av stoppen.

Vandaliseringen i Uppsala

Den 27 april rullade tåget mot Uppsala för kungen och drottningen. Där fick de besöka Upplandsmuseet, åka flådig hästkortege genom staden och även äta lunch på Uppsala slott. Under dagen fick även kungen plantera ett träd, av slaget oxel, i Slottsparken. Han fick lägga på jord med hjälp av en 3D-printad spade medan kören Allmänna sånger framförde olika vårsånger.

Annons

Men efter besöket uppmärksammades en tråkig nyhet. Någon hade vandaliserat trädet och det var avknäckt. Det var många som tyckte det var riktigt tråkigt.

– Man blir ledsen, sa kungahusets informationschef Margareta Thorgren till SVT efter händelsen.

Får sin revansch

Det var spekulationer om att en bäver skulle ha kunnat orsaka skadan men det ryktet dementerades snabbt där efter av en biolog vid Naturhistoriska riksmuseet. Men händelsen blev ändå inte anmäld.

Kungen planerar ett Silverpäron.

Men nu på plats i Örebro får kungen sin revansch. Under dagen har han nämligen fått plantera ännu ett träd. Denna gången ett Silverpäron utanför Kulturgården. Och han såg riktigt nöjd ut efter insatsen. Och vi hoppas trädet får stå för sig själv denna gången.

Annons
Annons