Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens dolda rikedomar – svindlande summan chockar alla

13 sep, 2023, 22:00 
Vendela Lönnqvist
Kungen har det minst sagt bra!
Kungen har det minst sagt bra!

Det går minst sagt ingen nöd på det svenska kungahusets ekonomi.

Annons
AVSLÖJAR: Victoria & Daniel har flyttat in i nya lyxhusetBrand logo
AVSLÖJAR: Victoria & Daniel har flyttat in i nya lyxhuset

Exakt hur rika den svenska kungafamiljen är går endast att spekulera – men vad vi vet är att det iallafall inte går någon nöd på dem.

Det är iallafall säkert när det kommer till hus och fastigheter.

Så fick kungen handskarna på Sollidens Slott

Faktum är att kungen har ärvt de flesta fastigheterna av sina äldre, numera bortgångna, släktingar.

Sollidens Slott är inget undantag.

Den 85 hektar stora bostaden, belägen på Öland, blev färdigt 1906 efter en beställning av den dåvarande kronprinsessan Victoria. Arkitekturen ritades av Torben Grut och inspirationen kom från Villa San Michele på Ön Capri vid Neapelbukten, där kronprinsessans älskare och läkare Axel Munthe bodde.

Se dubbelkaoset under kungafamiljens festkväll – Sofia får alla att leBrand logo
Se dubbelkaoset under kungafamiljens festkväll – Sofia får alla att le

1930 gick Victoria bort och villan landade i Gustav V:s knä fram till mars 1947. Då gick bostaden i arv till knappt ettåriga barnbarnsbandet Carl Gustaf, eftersom hans pappa gick bort i en flygolycka två månader tidigare.

Annons

På äldre dagar har Solliden blivit en allt viktigare plats för kungen. Eftersom familjen de senaste åren utökats med barnbarn spenderas somrarna på tomten tillsammans med släkten.

Så mycket kostar Sollidens Slott

Även om Solliden knappast skulle läggas ut för försäljning, kan det ändå vara roligt att ta reda på hur mycket det skulle kosta.

Enligt Expressen ligger det totala taxeringsvärden på omkring 19 762 000 kronor, även om den också uppskattats vara värd allt mellan 75 miljoner till över en halv miljard.

Victoria och Daniels hus på tomten

Men slottet är inte det enda som skulle följa med om tomten mot förmodan skulle säljas.

2013 stod bygget, som fick namnet Villa Skönvik, klart. Det var kronprinsessan Victoria och prins Daniel som lät sig byggas ett 328 kvadratmeter stort hus på samma tomt – nära till föräldrar och svärföräldrar.

Så mycket kostade grannhuset

Ytterligare en fastighet finns att hitta på Ölands-tomten. Det är däremot inget hus, utan en obebyggd tomt som kungen ärvde av Gustaf V – värt 430 000 kronor.

Annons

Allt som allt är tomten på Solliden 2 670 kvadratmeter stort. Inte långt ifrån går det att hitta en strandvilla och en grannfastighet. För några år sedan såldes strandvillan för 20 miljoner kronor.

Huset i Storlien – så mycket kostar det

Det är vida känt att kungafamiljen har en förkärlek till den svenska skidfjällen. Skidåkning och längdskidor är en långt gången tradition inom kungafamiljen, så pass att kungens föräldrar, Gustaf Adolf och Sibylla, fick en fjällstuga av Skidfrämjandet i bröllopspresent 1932.

Sedan dess har stugan utökats med en tillbyggnad som stod klart 1982. Allt som allt är bostadsytan 105 kvadratmeter – och adressen är lustigt nog Kungens backe.

Enligt Expressen uppnår taxeringsvärdet omkring 2 061 000 kronor, även om marknadsvärdet mer stor sannolikhet är högre.

Dyraste huset i kungafamiljen – Villa Mirage

Det finns dock en fastighet som kungafamiljen kan leva riktigt lyxigt i.

Annons

Det är Villa Mirage, beläget i sydfranska staden Sainte-Maxime på den Franska rivieran.

Med havsutsikt, sju rum och tio minuters båttur till Saint-Tropez kan villan uppgå till tiotals miljoner kronor.

Villan blev av kunglig ägo redan 1946, då kungens farbror prins Bertil köpte den. Dit tog han sin stora kärlek Lilian Craig innan kungen 1997 fick ärva huset.

Kungens dolda förmögenheter – värda miljarder

Även om kungen, i jämförelse med andra kungahus runt om i världen, inte toppar listan över rikaste monarken, går det ingen nöd på honom.

Inför författandet av boken "Den kungliga kleptokratin" skriver Thomas Lyrevik att han gått igenom dokument efter dokument för att reda ut var kungen och hans familj varit förmånstagare.

Enligt honom har kungahuset inte bara fler hus än vad som går att räkna på en hand – endast deras smycken och juveler beräknas vara värda miljarder.

Annons

Så mycket deklarerade kungen

Enligt Expressen uppgår det kungliga apanaget till omkring 150 miljarder kronor per år, varpå kungaparet får omkring åtta miljoner kronor av dessa.

1 januari 2007 avskaffades förmögenhetsskatten i Sverige. Kungen hade då för sista gången deklarerat en förmögenhet på cirka 293 miljoner kronor, något som beskrevs som "merkostnader av privat natur kopplade till deras olika offentliga uppdrag", eftersom varken kungen eller drottningen är löneanställda.

Svenska kungahuset ett av de rikaste

Lyrevik håller inte med om beräkningen att det svenska kungahuset är "fattigt" i jämförelse med andra kungahus – tvärtom, inräknat deras samlade tillgångar kan de uppgå till tiotals miljarder, vilket gör Sveriges kungahus till ett av världens rikaste.

Annons