Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens beslut väcker starka reaktioner: ”Sätter ner foten”

25 okt, 2021, 17:30 
Kungen

Efter Svensk Dams avslöjande: Nu uppmärksammas kungen stort för sitt beslut att förbjuda elsparkcykelåkarna utanför slottet.

Annons
SE FILMEN! Kungafamiljen på galamiddag – första gången på över två årBrand logo
SE FILMEN! Kungafamiljen på galamiddag – första gången på över två år

Det var i torsdags som Svensk Dam kunde avslöja att kungen nu har satt ner foten och förbjudit all elsparkcykelåkning utanför Stockholms slott.

Ett beslut som gör slottet till det första området i hela Stockholms stad med totalförbud – och kungen själv till en föregångsman:

Han hann före politikerna med sitt beslut och sin banbrytande gula förbudsskylt vid Lejonbacken.

Kungen Förbud Elsparkcyklar Elsparkcykelåkning slottet Stockholms slott
Kungens skylt utanför slottet, där många elsparkcykelåkare i somras fick böter när polisen hade trafikkontroll. Men nu har kungen satt p för åkandet, i alla fall vid Lejonbacken.

Att elsparkcyklarna är en het potatis visar också det faktum att Svensk Damtidnings nyhet om kungens agerande har väckt så stor uppmärksamhet, både i medierna och bland allmänheten.

Reaktionerna är starka och de allra flesta är översvallande positiva. Och en av dem som välkomnar förbudet är syntolken och ledsagaren Helena Frank:

Annons

– All min sympati till kungen, säger hon till Svensk Dams systersajt Allas – men lägger till att hon tycker att det är en för kortsiktig lösning: Att stoppa elsparkcyklarna på en plats innebär bara att man flyttar problemet.

Kungen Slottet
Kungen är ingen vän av de hårt kritiserade elskotrarna – i alla fall inte utanför Stockholms slott.

Tongångarna på sociala medier är lika entusiastiska, där hyllas kungen stort för sitt beslutsamma agerande:

– Bra där, kungen! Väl rutet! Vi vill gärna förbjuda dem överallt – i hela Sverige.

Medan en annan följare – sannolikt elsparkcykelåkare själv – svarar:

– Men chilla!

Svensk Dam har också varit i kontakt med hovet – och det var två anledningar till att kungen agerade, säger informationschefen Margareta Thorgren. Det handlade om säkerheten förstås. Men faktiskt också om omsorg om underlaget:

Annons

– Skyltarna är uppsatta för att elsparkcyklarnas hjulspår skadar grusvägen på Lejonbacken. De skapar rännor som gör att regnvatten tar med sig mer grus. Så det är både av säkerhets- och underhållsskäl.

Hovets informationschef Margareta Thorgren
Hovets informationschef Margareta Thorgren.

Elsparkcykelåkning – detta gäller i Stockholm

Vid sidan av kungens förbud så finns det inte några andra områden i Stockholms stad med förbud mot elsparkcykel. Däremot finns det ett antal lågfartsområden där elsparkcyklarna inte får köras snabbare än gångfart, och ett antal områden där det är förbjudet att parkera elsparkcyklar. Det uppger Malinda Flodman vid Trafikkontoret.

I hela Gamla stan, där Kungliga slottet ligger, gäller både lågfart och parkeringsförbud. Men nu har kungen alltså gått ett steg längre på den ”planhalva” som han själv och hovet förfogar över.

Prins Carl Philip Oscar Kylberg
Tidigare i höstas sågs prins Carl Philip köra elsparkcykel i centrala Stockholm tillsammans med sin vän Oscar Kylberg. Enligt ögonvittnet ska de ha ”swishat förbi”.

Foto: TT.

Annons