Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Kungens förbud mot prins Daniel inför sommaren – har inget val

20 mar, 2024, 23:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Det är inte alltid lätt att vara prins...
Annons

Prins Daniel sa inte bara ja till kärleken den 19 juni 2010 – han sa även ja till ett liv i rampljuset med allt vad det innebär.

Se bilderna! Magiska kärleksögonblicken mellan Victoria & Daniel i San FranciscoBrand logo
Se bilderna! Magiska kärleksögonblicken mellan Victoria & Daniel i San Francisco

Prins Daniels uppoffringar efter giftermålet med Victoria

Han blev ju trots allt en kunglighet när han gifte sig med kronprinsessan Victoria.

Med det kommer en drös regler, lagar och etiketter som Daniel behöver följa för att anses som en lämplig livspartner till Victoria.

Giftermålet innebar också några uppoffringar. Prins Daniel behövde bland annat sluta arbeta som både företagare och personlig tränare – jobbet som ledde till att han träffade Victoria.

– Med prinsrollen följer att han alltid och hela tiden måste tänka på hur han ser ut, hur han är klädd, hur han talar till folk och svarar på frågor, förklarar kungliga experten Herman Lindqvist i en intervju med Svensk Damtidning och fortsätter:

Annons

– Han måste komma ihåg att när som helst, precis var som helst är han sedd och påpassad och det finns alltid någon som kan rycka upp kameran.

Den hårt bevakade vänskapskretsen

För utomstående är det inte helt lätt att ta sig in i prinsens innersta krets – den är nämligen hårt bevakad.

Vem som helst kan inte bli vän med Daniel, utan främst lutar han sig mot barndomsvänner och gemensamma vänner till kronprinsessan.

Kungens förbud inför sommaren

Men det är inte bara Daniels gamla liv som fick restriktioner när han gifte in sig i kungafamiljen. Det finns också saker han behöver tänka på nu när han lever i offentlighetens rampljus.

Och nu när sommaren närmar sig är det inte ovanligt att många passar på att testa på nya hobbys och intressen. Men det är inte det enklaste för prins Daniel – det har kungen sett till.

– Han kan inte anmäla sig hur som helst till aktiviteter med andra människor bara för att han skulle vilja syssla med den saken eller hobbyn. Säpo måste först kolla allt. Han kan inte bli medlem i någon förening eller liknande utan att man först undersökt om det är lämpligt för en person ur kungliga familjen, säger Herman Lindqvist.

Annons