Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens första ord – efter tragiska dödsolyckan

09 jul, 2021, 10:37 

Kungen har uttryckt sin sorg över de som förolyckats i flygplansolyckan i Örebro.

Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 27?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 27?

I veckan störtade ett flygplan i Örebro där alla de nio passagerarna, en pilot och åtta fallskärmshoppare, avled.

Nu uttalar sig kungen för första gången om tragedin.

"Min familj och jag tänker i dag särskilt på alla dem som stod de förolyckade personerna nära. Vi beklagar deras svåra förlust" säger kungen i uttalandet.

Det var under torsdagskvällen som rapporter kom om en flygolycka i närheten av Örebro flygplats. Kort därefter stod det klart att samtliga nio personer som fanns ombord på planet hade avlidit. Det är ännu oklart vad som orsakade olyckan, enligt Sveriges Radio.

Kungens personliga koppling

För kungafamiljen slår den här typen av olyckor särskilt hårt. Kungen själv förlorade sin pappa i en flygolycka när han fortfarande var mycket ung, något som satt sina spår.

– Jag tror jag vet vad det vill säga. Jag har själv varit ett sådant barn. Min pappa omkom i en flygolycka när jag var mycket liten. Så jag vet vad det betyder att växa upp utan en pappa. Jämfört med många andra barn hade jag det säkert bra, men för ett barn är en förlorad förälder alltid oersättlig. Jag vet något om den saknaden, sa han i sitt tal till nationen efter tsunamikatastrofen 2005, en av väldigt få gånger han talat om sin fars olycka.

Annons