Kungens gest – för att skydda Sofia!

Kungen och prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia dyker inte upp på riksmötet.Här är planen som hovet lagt fram.

Prinsessan Sofia var en extra trevlig begivenhet på riksmötets öppnande ifjol. Då hade hon hållit lägre profil ett tag, men gjorde comeback i offentligheten under gudstjänsten i Storkyrkan.

Nu hoppades vi på en repris hösten 2020. Men icke.

Prinsessan Sofia

I går stod det nämligen klart att kungahuset tar det säkra före det osäkra. I dessa coronatider väljer kungen och drottningen att ensamma åka till riksdagen för att uppfylla sin demokratiska plikt.

Bara kungen och drottningen dyker upp.

Bara kungen och drottningen dyker upp.

“Kommer att vara mer långvarigt”

Kungen och Sofia har en fin relation.

Kungen och Sofia har en fin relation.

2020 är ett minst sagt avvikande år. Det står sedan tidigare klart att riksmötets öppnande kommer att bli av i modifierad tappning.

“Coronapandemin gör att riksmötets öppnande i år inte kommer att kunna genomföras som vanligt. Exempelvis kommer ett begränsat antal personer att medverka på plats i kammaren och riktigt alla aktiviteter som programmet för riksmötets öppnande brukar innehålla kommer inte att genomföras”, kan man läsa på riksdagens hemsida.

 

LÄS OCKSÅ: Prins Carl Philips hemliga Instagramkonto – Sofia lämnas utanför

Och pandemin påverkar självfallet även hovets planering. Kungafamiljen har varit sparsmakade när det gäller just representationsuppdrag.

Margareta Thorgren, informationschef på hovet, har tidigare berättat att hovet dessutom behövt lägga om sin coronastrategi. I början utgick man från att epidemin skulle ha lättat under hösten.

– Om vi haft en planering under våren så kommer vi kanske planera något annorlunda för nu är det ju mer ett faktum att corona med restriktioner kommer vara mer långvarigt än vad man kanske trodde under våren. Utifrån det så får kan ju vi göra en mer långsiktig planering, har Margareta sagt.

LÄS OCKSÅ: Gåtan med Chris O’Neill – därför syns han inte!