Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens hemliga direktiv avslöjade – så styr han i det tysta

09 jul, 2023, 11:00 
https://image.svenskdam.se/image-9733033?imageId=9733033&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Samuel Björn
Kung Carl XVI Gustaf
I år firade ung Carl XVI Gustaf 50 år som Sveriges monark.

Trots fullspäckade schemat är kungen med och bestämmer i många detaljer inför sommaren konserter.

Annons
Skåningarna hyllar kungen – och Silvia!Brand logo
Skåningarna hyllar kungen – och Silvia!

För tredje sommaren i rad anordnas Solliden Session på Solliden slott på Öland. Evenemanget består av tolv olika kvällar med framträdanden från några av Sveriges största artister. Sommaren startas igång av den Så mycket bättre aktuella Sanne Salomonsen 12 juli och avslutas med Lasse Stefanz 5 Augusti.

Kungens stora engagemang

Solliden Sessions är ett samarbete mellan Solliden slott och kungahuset. Trots sin fullspäckade kalender så har kungen varit väldigt engagerad i evenemanget, berättar Patrik Krall, Konsertproducent för Solliden Sessions.

Patrik berättar att han har varit imponerad över det engagemang som kungen har haft för evenemanget redan från första sekund.

– Kungen har ju engagerat sig redan från början i det här projektet. Han har varit med och tyckt om både artister, barutbud och dekoration i restaurang och bar. Så han har varit väldigt engagerad.

Annons

Vissa saker som kungen engagerat sig i har varit mer väntade än andra, berättar Partik.

– Jag vet första året när vi grävde upp för att fixa vattentoaletter var han väldigt intresserad av tillvägagångssättet. Han tyckte det var bra att vi fick riktiga toaletter istället för bajamajor. Så han har varit engagerad hela vägen ner till små detaljer, berättar Partik och fortsätter...

– Det har gjort en starkt intryck på mig, att han varit så genuint intresserad och kunnig.

Som nämnt innan har kungen och resten av kungahuset också varit med och bestämt vilka artister som ska spela under sommaren.

– De har ju önskemål och tankar och vi har tankar och önskemål. Konserterna görs ju i samråd så de får absolut vara med och tycka. Vi är ju två parter kan man säga så när vi sätter programmet så gör vi det tillsammans.

Kan du avslöja någon artist som kungahuset valt till i år?

– Jag skulle nog säga att Niklas Strömstedt är en som de valt, det är det, berättar Patrik.

Kungafamiljen
Kungafamiljen på plats när Jill Johanson uppträdde under Solliden Sessions 2022.

Stället där de kan slappna av

Jag frågade Partik hur det har varit att träffa kungaligheterna och han berättar att de varit väldigt avslappnade och trevliga.

Annons

– Jag tror att Solliden är ett paradis där de känner att de verkligen får andas ut. Det märker man ju på dem också att de har en mindre kontrollerad vardag.

Patrik tror att kungahuset känner ett extra sug att komma till Öland nu i sommar efter ett fullspäckat schema med representation i EU, på 500-års jubileum för Sverige och 50-års jubileum för Carl Gustaf på kungatronen.

– Jag tror att den här sommaren blir mer värdefull än vanligt för dem. Att få hamna just i den miljön där de får vara så lediga och privata (...) och verkligen njuta av sin semester. Så långt man nu kan få en normal semester som kungafamilj, säger Patrik.

Annons