Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Marie Hellqvists reaktion – efter Sofias avslöjande om Carl Philip

06 jul, 2023, 14:00 
Samuel Björn
Prinsessan Sofia, prins Carl Philip och Marie Hellqvist
Sommaren 2015 gifte sig prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Föräldrarnas första reaktion när de fick reda på att Sofia hade börjat träffat prinsen.

Annons
Kungafamiljen bryter traditionen • Glädjebeskedet: Chris gör comeback • Sofia stjäl showen – 3 kungliga snackisar från vecka 25!Brand logo
Kungafamiljen bryter traditionen • Glädjebeskedet: Chris gör comeback • Sofia stjäl showen – 3 kungliga snackisar från vecka 25!

Den 13 juni 2015 gifte sig prins Carl Philip och prinsessan Sofia i Storkyrka i Stockholm. Sofia lämnade därmed namned Hellqvist bakom sig och blev hertiginna av Värmland. I en intervju inför bröllopet berättade Sofia om föräldrarnas första reaktion på att hon börjat träffat prinsen. Ett fint minne som värmde ens hjärta lika mycket då som det gör idag.

"Är det någon... så är det du"

Ebba Kleber von Sydow som gjorde intervjun med kungaparet inför bröllopet berättade i Morgonstudion att det var ett förälskat, samspelt och nervöst par som hon mötte.

Ebba beskriver intervjun som pampig. Den skedde på kungliga slottet i Stockholm i prins Bertils våning klädd med guld och sammet.

– Det var ett väldigt varm och trevligt samtal kring det som väntar dem nu, berättar Ebba i Morgonstudion.

Annons

Under intervjun frågar Ebba Sofia hur det var när hon för första gången ringde hem till sina föräldrar och berättade om sin nya pojkvän.

Sofia skrattar då till och berättar sedan att:

– Ja, jag tror min mamma sa att, "om det är någon som ska träffa en prins så är det du".

– Hon hade ingen aning vad som väntade, sa Sofia skrattandes.

"Fint!", brister Ebba då ut som svar till den kärleksfulla reaktionen.

Som gjord för att bli prinsessa

I Morgonstudion får Ebba frågan kring svårigheterna med alla de regler som finns kring att intervjua kungligheter. Exempelvis om att det är tabu att tilltala kungligheter med ordet "du".

– Man får ju förstås säga det och det finns artister och journalister som säger "du". Men jag välde att säga prinsen istället.

– Sofia var det ju självklart att "du:a". Hon är ju bara en vanlig människa som sitter där för att hon har träffat en prins och ska gifta sig med honom.

Prins Carl Philip och Ebba Karlen von Sydow
Ebba Karlen von Sydow har genom åren träffat och intervjuat kungligheterna flera gånger.

Men nu efter giftermålet är det alltså prinsessan Sofia som gäller, en titel som hon var som gjord för, inte minst tack vare hennes involvering i organisationen Projekt Playground

Annons

– Det är ju hennes livsverk. Det är en ideell organisation som hon startat upp i Sydafrika tillsammans med en kompis.

När programledaren Alexander Norén frågar om när hon startade upp verksamheten och insinuerar att det är något hon gjort för att det ska se bra ut som kunglighet påpekar Ebba att hennes involvering i organisationen startade innan hon träffade prins Carl Philip.

– Det här är ett engagemang som ligger långt bak i tiden för henne.

– Det är ett genuint engagemang upplever jag, berättar Ebba.

Annons