Kungens ilska: "Ingen vill umgås med en sådan människa"

Kungen

Upptäckterna ledde till stor ilska från kungen – som rutit ifrån rejält.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 8?
Slå på ljud

Kung Carl Gustaf är som bekant en stor idrottsfantast. Vid de stora mästerskapen är det inte alls ovanligt att se honom sitta på läktaren och heja på vår svenska atleter – ofta med både yviga gester och höga rop.

Men kungen brinner inte bara för idrott – utan för en ren idrott.

Kungens stora ilska efter upptäckterna

Den senaste tiden har svensk idrott skakats om av ögonöppnande dopingfall. Brottaren Jenny Fransson blev avstängd i fyra år och struken från den svenska OS-truppen efter att ha testat positivt för den anabola steroiden metyltestosteron. Innan dess hade vi exempel som gångaren Andreas Gustafsson, Tomas Johansson, Linda Haglund och Ludmila Enquist.

Kungen har, likt sin svärson prins Daniel, vid flera tillfället klivit fram och offentligt tagit avstånd från fuskarna. Bland annat i en intervju med Aftonbladet.

– Det är oacceptabelt. Sådant får inte förekomma. Det är väldigt tråkigt för svensk idrott. Vi måste försöka klara ut det här på bästa sätt, sa kungen i intervjun.

"Det är synd om dem"

Prins Daniel höll inledningstalet när Riksidrottsförbundets satsning ”Antidoping Sverige”, en fristående antidopingorganisation, invigdes tidigare i år. Även kungen stöttar kampen för att hålla dopingen borta från sporten.

– Man måste tro på att de gör så gott de kan. Men det kommer nya preparat och nya situationer, så det är svårt. Det det finns andra sätt att hitta det och man tar fram känsligare och känsligare metoder för att plocka det så de borde inte utsätta sig för det här, sa kungen till Aftonbladet.

Självklart brinner kungen lite extra mycket för de svenska fallen.

– Det är synd om dem, att de gör det... Hela deras karriär och deras framtid blir splittrad och förstörd. Det finns ingen som vill umgås med en sådan människa, sa kungen.

LÄS MER: Kungens hemliga grabbgäng – Silvia tvingades säga ifrån

LÄS MER: Hemliga sällskapen runt kungen – ritualer, kvinnoförbud och maktspel

LÄS MER: Silvia har valt sida – så är relationen till svärsönerna egentligen