Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens ilska mot Sofia - här bryter hon mot kungliga reglerna

20 jul, 2023, 14:00 
https://image.svenskdam.se/image-9733955?imageId=9733955&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Felicia Plåt
Sofia och Kungen
Kungligheterna måste följa många regler. Foto: TT

Det är inte alltid lätt att vara kunglig.

Annons

Det är många som hade tyckt det varit kul att vara kunglig. Att få gå på fina middagar och event, ha på sig en massa fina kläder, bo i ett slott och att få chansen att träffa så mycket olika intressanta människor.

Silvias och Madeleines frånvaro väcker frågetecken – inför Victorias stora dagBrand logo
Silvias och Madeleines frånvaro väcker frågetecken – inför Victorias stora dag

Kungliga reglerna som måste följas

Många tänker att det mest är lyx och flärd att vara kunglig, men då får man tänka om. Att vara kunglig har absolut sina fördelar men det innebär även att du måste ge upp en hel del grejer, som vi "vanliga" människor inte behöver ta hänsyn till.

Exempelvis fick både prins Daniel och prinsessan Sofia känna på detta när de blev båda två kära i kungligheter. Det finns flera regler som man måste följa som kunglighet. Exempelvis får de inte driva egna företag, vilket är anledningen till att prinsessan Madeleines man Chris O´Neill inte har någon kunglig titel. Han ville helt enkelt inte ge upp sitt egenföretagande.

Annons

De får inte heller bära efternamn utan tilltalas vid deras kungliga titel och förnamn. Svenska kungafamiljen tillhör ätten Bernadotte men när man refererar till dem använder man sällan det namnet. Detta betyder att även Sofia fick ge upp namnet "Hellqvist" som hon tidigare hette.

Ja, det finns en hel lista på regler, det betyder även att som ny inom kungahuset kan det vara svårt att hålla reda på allt. Victoria, Carl Philip och Madeleine uppfostrades med dessa regler sedan barnsben, men det har inte Daniel eller Sofia gjort. Utan de har fått lära sig i efterhand. Då kan det ske lite missförstånd ibland.

Sofias tabbe

För några år sedan publicerade nämligen Sofia en bild på henne i en vacker klänning som hon skulle ha på sig på en kunglig middag på kungliga slottet. Inget konstigt tänker ni, men här gjorde hon en liten tabbe och bröt mot en kunglig regel. Vid sådana tillfällen är det nämligen kungen och drottningen som ska visas först, vilket Sofia såklart inte tänkte på.

– Egentligen bryter prinsessan Sofia lite mot en kunglig kod här. Vid såna här pampiga middagar på slottet är det kungaparet som ska visa sig först, både när de tågar in genom slottsportarna och när det kommer till fotografering, det säger Svensk Damtidnings mångåriga reporter Ellen Myrgård.

Kanske blev kungen och drottningen lite irriterade? Men vi tror de förstår att det inte kan vara lätt för varken Sofia eller Daniel att hålla reda på alla regler och hjälper nog dem gärna på vägen.

Annons