Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens mardröm inför Nobel – misstankarna stämmer: ”Försöker förstå”

04 okt, 2023, 13:00 

Nobelpristagare läcktes i förväg – blundern inför kungafamiljens Nobelfest.

Annons

Nobelfesten har alltid varit en kunglig tradition, med härlig bankett, dans i Gyllene salen och prisutdelning där man uppmärksammar personer som gjort mänskligheten extra stor nytta.

Alla detaljer! Så roddas det inför NobelfestenBrand logo
Alla detaljer! Så roddas det inför Nobelfesten

Vid Nobelprisutdelningen har kungafamiljen sina bestämda platser på podiet. Kungen och drottningen sitter på de kungsblå 1700-talsstolarna på första raden, Victoria och Daniel strax bakom.

När utdelningen äger rum är det redan klart vilka som kammat hem priset, men några månader innan råder hög sekretess och det får under inga omständigheter komma ut i förväg vem som vunnit.

Kungen, drottning Silvia, prins Daniel och kronprinsessan Victoria
Kungen, drottning Silvia, prins Daniel och kronprinsessan Victoria på Nobelprisutdelningen 2022.

Mardrömmen ett faktum

Men detta kan nu ha hänt. Under tidig onsdagsmorgon skickade Kungliga Vetenskapsakademin ut ett mejl där det stod: ”Nobelpriset i kemi år 2023 belönar upptäckten och utvecklingen av kvantprickar, nanopartiklar som är så små att storleken styr deras egenskaper”.

Annons

I pressmeddelandet som följde namngavs tre forskare som pristagare till Nobelpriset i kemi, fransktunisiska Moungi G Bawendi från MIT, amerikanen Louis E Brus från Columbia och ryska Aleksej I Ekimov från forskningsföretaget Nanocrystals Technology.

– Just nu försöker jag bara förstå vad som har hänt. Vi har inte fattat något beslut än, så att det gått ut ett pressmeddelande är definitivt ett misstag, säger Heiner Linke, expert vid Nobelkommittén för kemi, Kungliga Vetenskapsakademien, till DN.

Kungen och drottning Silvia
Kungen tycker nog inte det är superkul att höra om tabben från Kungliga Vetenskapsakademien.

”Vet inte vad som hänt”

På Kungliga Vetenskapsakademien råder nu stor förvirring. Enligt Heiner Linke hade man ännu inte fattat ett beslut i frågan när pressmeddelandet skickades ut – flera timmar för tidigt!

– Vi ska ha möte nu på förmiddagen och sedan ringer man upp pristagarna, det är i den ordningen det här ska ske. Vi brukar vara väldigt bra på att hålla pristagarnas namn hemliga.

– Jag vet inte vad som har hänt, så jag kan inte svara på någonting i nuläget. Jag måste få återkomma.

Senare under dagen bekräftades det att misstankarna stämmer och att personerna som nämndes i pressmeddelandet tilldelas Nobelpriset i kemi.

Foto: TT

Annons