Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens mardröm under nationaldagsfirandet - får inte ske igen

05 jun, 2023, 19:30 
AvFelicia Plåt
Kungen
Kungen håller alltid tal på nationaldagen. Foto: TT

Kungens miss på nationaldagen får inte hända igen.

Annons

Imorgon, den 6 juni, kommer vi alla kunna se flera svenska flaggor hissade, glada miner på gatorna och kanske en och en annan folkdräkt. Det är nämligen dags för det årliga firandet av den svenska nationaldagen.

SE FILMEN: Här öppnar Victoria Kungliga slottet – med Estelle och Oscar!Brand logo
SE FILMEN: Här öppnar Victoria Kungliga slottet – med Estelle och Oscar!

Ett speciellt år

I år kommer kungligheterna återigen åka kortege från kungliga slottet till Skansen för att sedan njuta av underhållning och musiken på Sollidenscenen.

Detta året är även lite extra speciellt då Sverige firar 500 år och kungen firar samtidigt 50 år på tronen 2023. Och precis som tidigare år kommer även kungen att hålla ett tal. Men det kan vara så att Carl Gustaf är lite extra nervös i år, då det inte riktigt gick som han hade tänkte under talet 2022.

Annons
Kungafamiljen
Kortegen mot Skansen.

Kungens felsägning

Det var när han stod på Sollidenscenen den 6 juni 2022 som han höll ett väldigt gripande tal till Sverige. Han pratade om fred och frihet pågrund av bland annat den rådande situationen i Ukraina. Han tog även upp Sveriges självständighet.

Och både kungligheterna och publiken blev riktigt rörda av talet och inte ett öga var torrt. Men när kungen skulle avsluta talet blev åskådarna lite förvirrade.

– Och med de orden vill jag önska er alla en riktigt glad midsommar. Tack!, avslutade han talet med.

Midsommar? Det var flera förvirrade blickar i publiken, bland annat från sonen Carl Philip som upptäckte hans fars felsägning. Midsommar är cirka två veckor senare.

Annons
Estelle
Det var många som blev förvirrade över kungens avslutning i talet.

SVT:s miss

Något som också uppmärksammades var att SVT som sände live från firandet textade "Och med de orden vill jag önska er alla en riktigt glad nationaldag!". Vilket inte var det som kungen sa.

Imorgon är det dags för ännu ett nationaldagsfirande och kungen har nog övat extra mycket på talet denna gången. Så att det inte blir några felsägningar som får hela svenska folket att tvivla på vad de egentligen firar. Nationaldagen eller midsommar?

Annons