Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens megafest närmar sig – har planerats i åratal

05 aug, 2023, 20:40 
Minna Sarpaneva
Felicia Plåt
Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf
Foto: TT

Kungen firar 50 år på tronen, det ska självklart firas med pompa och ståt!

Annons

Den 15 september i år har det gått 50 år sedan Carl XVI Gustaf, då 27 år gammal, kröntes till kung.

Självklart ska jubileet firas ordentligt, och enligt hovexperten Herman Lindqvist, 80, har planeringarna inför firandet pågått under lång tid.

7 saker du inte visste om kung Carl XVI GustafBrand logo
7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf

Hårda orden om kungen

Bernadotte-ätten slår europeiskt rekord med sina 203 år på tronen, men de har ännu inte haft en kvinnlig regent. När kronprinsessan Victoria tar över tronen blir hon den första.

Journalisten Arne Norlin, 76, som har skrivit boken Familjen Bernadotte, menar att hon dessutom kommer att bli en bättre regent än sin pappa.

– Victoria blir bättre än sin far, som aldrig verkat bekväm i rollen. Kronprinsessan är duktig på att framträda, säger han och fortsätter:

– Hon blir en ny typ av statschef, inte så stel och stram som pappa.

Kungen blir historisk

Herman Lindqvist berättar för Svensk Damtidning att planerna för kungens storslagna firande sattes i verket för länge sedan. Det är nämligen inte inte bara jubileumsår, det är en historisk händelse.

Annons

– Ingen svensk kung har regerat så länge och just nu är kung Carl Gustaf världens tredje längst regerande regent efter sultanen av Brunei och drottning Margarethe av Danmark, förklarar Lindqvist.

Hovexperten förklarar också att även drottning Silvia slår rekord med sina 47 år som drottning, så länge har ingen annan drottning suttit. Dessutom ger han Silvia äran för kungens rekordlånga regentskap.

Herman Lindqvist är kunglig expert. Han berättar att kungen går till historien med sina 50 år på tronen.

– Tilläggas kan att utan drottning Silvia hade kungen knappast suttit i 50 år. Då kungen blev kung var det starka vänstervindar, republikanska krav var höga, det fanns bara den unge kungen och prins Bertil att avsätta. Slutet var nära, säger Herman Lindqvist och fortsätter:

– Så kom den unga och vackra Fräulein Silvia Sommerlath och gav kungahuset färg, energi och skönhet, barnen kom, barnbarn och tronföljden är garanterad för årtionden framåt.

Annons