Kungens miss i talet inför 100-tals personer – pinsamma stunden

30 mar, 2023, 11:07 
Kungen

Kungen har återigen gjort en miss i ett stort tal inför en stor åhörarskara.

Annons

Kungen är på resande fot! Vår monarks länsturné, som han genomför för att fira sina 50 år på tronen, har kommit till Norrbotten.

Här firar kungen ensam – utan Silvia
Här firar kungen ensam – utan Silvia

Vanligtvis har han med sig drottning Silvia på besöken, men den här gången tvingades kungens älskade fru lämna återbud.

– Drottningen har blivit förkyld, det är ju sådana tider nu, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

– Så sent som i går kväll var det planerat att drottningen skulle följa med, men i dag på morgonen tvingades hon lämna återbud. Men det är inget allvarligt, det är en lättare förkylning.

Kungens stora miss i talet – tog fel på 100 år

Kungen
Många hade samlats för att lyssna på kungens tal.

Och kanske var det hans trogna följeslagare drottningens frånvaro som gjorde kungen lite osäker och förvirrad. Han stod nämligen för ett fel när han ställde sig bakom podiet och höll ett tal i Stadsparken i Luleå.

Annons

En förväntansfull skara satt och stod samlade för att lyssna på kungen. Och i början gick allt som det skulle. Kungen fick höra Kungssången av sångaren Eva Plumppu, som fick uppbackning av en grupp gymnasieelever.

Sedan var det dags för tal.

– Vad roligt det är att komma tillbaka och att komma hit igen. Tack för att ni samlats här idag i Stadsparken för att fira tillsammans. Ja, just det, fira. Det är något jag börjar förknippa med Luleå. När drottningen och jag var här för ett och ett halvt år sedan firade vi att Luleå haft stadsprivilegiet i 400 år. Och idag uppmärksammar vi inte ett utan två jubileer. Det är nämligen det är 400 år sedan Gustav Vasa valdes till vårt lands konung, säger kungen i talet.

Annons

Gustav Vasa – vad skulle han tycka?

Här drog de historieintresserade i publiken efter andan. De insåg direkt misstaget – och kungen likaså. Han insåg att en omedelbar korrigering var på sin plats.

- ... Det är 500 år sedan han valdes till kung, 1523, säger kungen, som hämtade sig snabbt:

– Och under en tiondel av den här tiden har jag varit Sveriges kung. Ja, det är nu 50 år. Och jag och drottningen markerar detta dubbla jubileumsår genom att besöka samtliga län och deras residensstäder.

Annons