Kungens okända släkting lämnade allt för kärleken – därför hamnade hon i fängelse

Prinsessan Sibyllas syster hamnade, 44 år gammal, i fängelse för en skandal utan dess like. Inte kan detta kaos ha undgått slottsmurarna i Sverige?

Kungens mamma prinsessan Sibylla hade, förutom tre bröder, en yngre syster vid namn Caroline Mathilde. Prinsessan Caroline Mathilde, som kallades Calma av familjen, föddes den 22 juni 1912 i Tyskland.

Calma

En bild på hela familjen. Prinsessan Sibylla står i bakgrunden och prinsessan Caroline Mathilde sitter i sin fars knä.

Calmas kärleksliv var kantat av skandaler och den första hette Friedrich Wolfgang. Paret gifte sig i december 1931 på Greinburg slott i Österrike. De fick tre barn ihop, men trots det så varade lyckan inte länge och äktenskapet var stormigt och kärlekslöst.

Trots att det egentligen var otänkbart för dem att skilja sig, blev det officiellt år 1938 att skilsmässan var ett faktum. Endast två år senare dog Friedrich under andra världskriget när han flög över England.

Sibylla och Calma

Prinsessan Sibylla tillsammans med sin syster, Calma.

Calma förblev inte singel särskilt länge, två månader efter att skilsmässan med Friedrich stod klar gifte hon om sig i Berlin. Då var det den kände piloten Max Schnirring som stod bredvid henne vid altaret. Max Schnirring var en av de första piloterna för det tyska bolaget Lufthansa och hade kraschat fyra gånger utan att skada sig allvarligt.

Calma fick tre barn tillsammans med Max, innan han kraschade med sitt plan ännu en gång år 1944 och dog dagen efter.

Calmas pappa anklagades för nazistsympatier

År 1946 gifte sig Calma en tredje gång, med Karl Otto Andree. Paret fick inga barn tillsammans och skiljde sig tre år senare.

När andra världskriget tog slut, sattes Calmas pappa (alltså vår nuvarande kungs morfar) Charles Edward i husarrest på grund av hans sympatier med nazisterna. Han tvingades betala kraftiga böter och i princip i konkurs. Calma hade svårt att anpassa sig till familjens nya liv och tog jobb som skomakare.

Calma

Genom yrket träffade Calma många olika män som hon hade relationer med. Men en relation uppmärksammades mer än de andra. Fabriksägaren och ingenjören Alexander Glascow fick Calma på fall och han lämnade både sin fru och sina fem barn för hennes skull. Samtidigt som han och Calma var tillsammans anklagades han för att haft sex med två minderåriga flickor som arbetade på hans fabrik.

Calma satt sex månader i fängelse

En av flickorna, som bara var 15 år, blev dessutom gravid. Calma ville inte förlora Alexander Glascow och försökte rädda situationen själv. Hon arrangerade så att en av hennes söner stod som pappa till barnet, och fick sedan flickan att göra abort, vilket var olagligt vid den tiden. Tragiskt nog avled flickan under aborten och både Calma och Alexander åtalades för att ha fått en kvinna att göra olaglig abort utan samtycke. I december 1956 dömdes paret och både Calma och Alexander satt sex månader i fängelse.

Alla dessa skandaler skedde alltså samtidigt som Calmas syster, prinsessan Sibylla, befann sig på Haga slott med sin älskade Gustav Adolf och deras barn. Man kan ju utan att överdriva tänka sig att prinsessan Sibylla tyckte situationen med systern var otroligt jobbig.

Calma

Calma med sin fjärde och sista man, Günter Heinzmann.

1970 gifte sig Calma ännu en gång, denna gång med sin chaufför Günter Heinzmann i Schweinfurt. 13 år senare, år 1973, dog Calma, 71 år gammal och begravdes i familjegraven i Schloss Callenberg.

Foto: TT