Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Kungens okända syster lämnade allt – flyttade till Trollhättan: "Fel att rida på släktskap"

28 okt, 2022, 15:00 
Prinsessan Desirée och kungen
Hur har egentligen kungens syster Desirée det?
Annons
Så lever prinsessan Désirée i dagBrand logo
Så lever prinsessan Désirée i dag

Tror du dig ha full koll vår kungafamilj kan det vara dags att tänka om. Om du inte känner till doldis-prinsessan Desirées öde, det vill säga.

Kungen har fyra systrar, med fyra vitt spridda liv. Tillsammans växte de upp på Haga slott, men sedan gick de alla sina egna vägar. Desirée lever idag i Trollhättan, långt ifrån både Haga slott och Drottningholm. Men hur blev det så?

Höll sig i bakgrunden

En sommardag 1938 föddes prinsessan Desirée, den tredje dottern till Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla. Åtta år senare skulle de välkomna sin första och enda son till världen, vår kung.

Annons

Tillsammans växte syskonen Margaretha, Birgitta, Désirée, Christina och kung Carl Gustaf upp på Haga slott, där systrarna fick smeknamnet Hagasessorna. De var snacket på stan – och alla ville veta vad de fyra vackra prinsessorna hade för sig.

Hagasessorna med sin bror, kungen. Désirée, Margaretha, Carl Gustaf, Birgitta och Christina.
Syskonskaran samlad! Från vänster Désirée, Margaretha, Carl Gustaf, Birgitta och Christina.

Men att födas in i rampljuset var inte till allas behag. Prinsessan Desirée kännetecknades av sin höga integritet, sin svala framtoning och eleganta stil. Redan då anade man att hon hellre höll sig i bakgrunden, och visst var så fallet.

Annons
Kungens syster, prinsessan Desirée
Den mer diskreta prinsessan Desirée, runt 1970-tal.

Lämnade Stockholm

Den femte juni 1964 ringde bröllopsklockorna, och Desirée sa "ja" till sin stora kärlek Niclas Silfverschiöld. Paret fick tre barn tillsammans under sina 53 år, Carl, Christina och Hélène.

Det storslagna bröllopet riktade fokus mot den annars lite mer skygga Desirée, och strax därefter ville hon avsäga sig sin prinsesstitel. Detta satte däremot hennes far Gustav VI Adolf stopp för, som ville att hon skulle ha den kvar.

Och visst, den bär hon än idag, även om hennes kungliga - likväl offentliga – framträdanden är nästintill obefintliga.

Annons

Efter bröllopet gick lämnade hon kungafamiljen i Stockholm. Flyttlasset gick nämligen till Koberg, strax söder om Trollhättan.

Koberg Slott, där prinsessan Desirée bor
I detta vackra slott trivs prinsessan bra.

Egna orden om livet som prinsessa

I Koberg, i ett vackert slott, lever hon än idag. Där kan hon leva sitt precis som vem som helst, och det råder ingen tvekan om att det var rätt väg för henne att gå.

Koberg Slott, där prinsessan Desirée bor
Slottet är tre våningar, och rymmer runt ett fyrtiotal rum.

– Jag betraktar mig numera enbart som mor och maka och fäster ingen större vikt vid mitt prinsessskap, sa hon ett par år senare. Rent principiellt tycker jag för övrigt det är fel att rida på ursprung och släktskap, har prinsessan Desirée sagt till Svensk Damtidning.

Annons

Det kan dessutom hennes grannar intyga, som vittnad om hennes vänliga och avväpnande stil:

”Prinsessan Désirée har alltid uppfört sig som en vanlig person. Hon och Niclas vinkade alltid när de red förbi där vi bodde som barn i Åsaka”

Sällsynta släktträffen

Så, vad gör den 84-åriga prinsessan Desirée idag? Och när ser vi henne egentligen? Ja, svaret är inte särskilt innehållsrikt. Prinsessan lever sitt liv i Koberg, och kommer ytterst sällan hem till Stockholm. Då ska det vankas en oerhört viktig kunglig tillställning.

Ett urval av prinsessan Desirées offentliga framträdanden lyder:

När kronprinsessan fyllde 40 år var hon på plats och samtliga kungabarns bröllop, hon dök dessutom upp och fångades på bild på prinsessan Adriennes dop, 2018. Sedan dröjde det ytterligare tre år innan hon syntes på bild igen, och även det var i kungligt sällskap.

Prinsessan Christina, Tord Magnusson, prinsessan Birgitta och prinsessan Desirée
Prinsessan Christina med maken Tord, och systrarna prinsessan Birgitta och prinsessan Desirée på kronprinsessan Victorias 40-årsdag.

Tillsammans med drottning Silvia, som var hjärnan bakom träffen, gick Desirée och systern Christina på konstutställning på Kungliga slottet i fjol. På plats var även kusinen prinsessan Benedikte – hela vägen från Danmark.

Annons
Prinsessan Desirée, prinsessan Christina, prinsessan Benedikte och drottning Silvia.
Kunglig släktträff på slottet!

Glimtarna av den svala prinsessan är alltså ytterst få, men det kan ju också verka en trygg försäkring om att allting är i sin ordning. Det är ju precis så hon vill ha det.

Foto: TT

Annons