Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Kungens syster Margaretha skapar rubriker utomlands – lever helt isolerad

17 okt, 2022, 12:36 

Nu uppmärksammas den dolda prinsessan.

Annons
Så lever prinsessan Margaretha i dagBrand logo
Så lever prinsessan Margaretha i dag

Att vara en kunglighet innebär ett liv mer eller mindre konstant i strålkastarna. Det är svårt att gömma sig från det nyfikna folket, speciellt när man tillhör vår kungs allra närmsta krets.

Men det finns en som lyckats, nämligen kungens syster, Hagasessan Margaretha. Nu uppmärksammas hennes livsöde i norsk media.

Behöll prinsesstiteln

Kungen har totalt fyra systrar, som alla växte upp på Haga slott i Stockholm. Nu är det andra kungligheter som huserar där, nämligen kronprinsessfamiljen, men då var de så kallade Hagasessorna snacket på stan.

Annons
Hagasessorna Christina, Désirée, Margaretha och Birgitta
Christina, Désirée, Margaretha och Birgitta 1947.
Prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Christina
Och Hagasessorna "idag", 2018. Prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Christina.
Annons

Den äldsta av syskonen är prinsessan Margaretha, 87. Under 50- och 60-talet spekulerades det hejvilt om vem som skulle slå sina påsar ihop med kungen syster, och hon levde ett liv i det allra starkast lysande rampljuset.

Men till slut föll lotten på finansmannen John Ambler. Paret träffades i London 1963 och fick åren därpå tre barn tillsammans, Sybilla, Edward och James. Men Ambler var inte kunglig, och Margaretha valde då att avstå sin roll som kunglig prinsessa. Titeln behöll hon dock, och går än idag under titeln Prinsessan Margaretha.

Prinsessan Margaretha
En 16-årig prinsessan Margaretha.

Lämnades av maken

Tillsammans levde makarna och barnen i herrgården Chippinghurst Manor i Oxfordshire, ända fram till 1994. Slutet på sagan blev när finansmannen John Amblers företag gick i graven, och familjen fick lämna sin älskade herrgård.

Annons
Prinsessan Margarethas ex-make John Ambler
John Ambler till höger i bild.

Men det var inte bara företaget som fick sig ett dystert slut. När John och Margaretha skulle flytta, flyttade John istället in på en pub i en närliggande by och lämnade det tunga lasset på frun Margaretha.

Det här var såklart inte omtyckt, och Margaretha påbörjade ett nytt liv i Tulip Cottage i Chipping Norton. De separerade runt denna tid, 1996, men det var först när John avled som äktenskapet rent formellt bröts.

Lever isolerat

Och där, i Tulip Cottage, bor Margaretha än idag. Långt borta från Drottningholm och galamiddagar lever hon ett isolerat liv på den brittiska landsbygden.

Annons

Sedan dess har hon inte synts till på ett bra tag. På Kungahusets hemsida är informationen om Margaretha knapphändig. Ett kort stycke beskriver prinsessan.

Prinsessan Margaretha på ett sällsynt besök i Sverige 2015 inför Carl Philip och prinsessan Sofias bröllop.

"Margareta utbildade sig vid Nyckelviksskolan på linjerna keramik och textil. Hon är även utbildad till arbetsterapeut vid Karolinska sjukhuset." Står det bland annat.

I hennes by vet de närmsta grannarna om att de bor med en prinsessa, men hon lever ett väldigt anonymt liv och livstecknen från stugan är få. När coronapandemin svepte in blev hon om möjligt ännu mer isolerad, men allt pekar på att hon trivs väldigt bra med sin tillvaro.

– Margaretha lever i ”splendid isolation” i sin brittiska lilla by, och hennes söner Ed och James är väldigt gulliga och hjälper henne med sånt som behövs, berättade en av hennes bekanta för Svensk Dam våren 2021.

Foto: TT

Annons