Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Margarethas isolerade liv i England – inte synts till på 4 år

12 aug, 2022, 16:00 
Ola Brising
Kungens syster prinsessan Margaretha har inte synts till i Sverige på 4 år.

Margaretha lever ett tillbakadraget liv i England och många svenskar undrar varför hon helt avstår från att närvara vid kungliga tillställningar.

Annons
Victoria och Daniels magiska kyss i solnedgången!Brand logo
Victoria och Daniels magiska kyss i solnedgången!

Den äldsta av Hagasessorna flyttade till England för snart 60 år sedan. Hon lever ett tillbakadraget liv ensam i den lilla stenstugan Tulip Cottage i Chipping Norton.

Prinsessan Margaretha, 87, är den äldsta av kung Carl XVI Gustafs, 76, fyra systrar, de så kallade Hagasessorna. Numera är hon relativt anonym för de flesta svenskar, men annat var det på 1950-talet och 60-talet då intresset för henne var skyhögt och pressen hade total koll på alla hennes tänkbara friare. På 50-talet hade Margaretha en uppmärksammad, omskriven och turbulent relation med den brittiske aristokraten och barpianisten Robin Douglas-Home, vilken ogillades av gamle kungen och hovet. Istället träffade hon, via gemensamma vänner, hösten 1963 den tio år äldre finansmannen John Ambler i London. De förlovade sig i februari 1964, gifte sig fyra månader senare i Gärdslösa kyrka på Öland och fick sedan från 1965 till 1969 de tre barnen Sybilla, Edward och James vilka veckopressen rapporterade om i fylliga bildreportage.

Annons

I och med att hon gifte sig med en icke-kunglig man avstod Margaretha enligt tidens praxis sin ställning som kunglig prinsessa men fick ändå hederstiteln Prinsessan Margaretha, fru Ambler. Familjen levde fram till 1994 i herrgården Chippinghurst Manor i Oxfordshire med köksa, husa och barnjungfru. Prinsessan kallades ”Her Highness” av sina anställda och sades uppskatta vardagliga ting som matlagning och att sköta om växthuset.

Prinsessan Margarethas hemliga liv på engelska landsbygden

Men när John Amblers åkeriföretag gick i konkurs tvingades de lämna herrgården. Detta blev också början till slutet på makarnas liv ihop, ett slut som började med att John flyttade in på en pub i grannbyn Woodstock för att slippa flytten och Margaretha fick ombesörja allt som behövde ordnas själv. Det var nu hon flyttade till Tulip Cottage i Chipping Norton. 1996 separerade makarna helt, men de förblev gifta fram till Johns död 2008, då det i den äldre kungliga generation Margaretha tillhör ses som något fult att skilja sig.

Annons

Från 70-talet och framåt blev familjen Ambler mer sällsynta i svensk media eftersom det enda representativa uppdrag Margaretha hade, från drottning Louises död 1965 ända till 2007, var att inviga Svenska kyrkans årliga julbasar i London. När den gamle kyrkoherden pensionerades slutade hon även med detta.

Prinsessan lever än idag isolerad i Tulip Cottage. Hennes lilla stenstuga ligger väl dold bakom höga buskar och i byn är det få som känner till att deras granne är svenske kungens storasyster. När Expressen besökte Oxfordshire för ett antal år sedan fick de en pratstund med Margarethas granne John Pritchard som berättade:

– Hon är ofta ute och promenerar så vi brukar stöta på varandra. Jag känner henne inte jätteväl, men hon är alltid väldigt trevlig och pratig när vi ses… Vi i byn känner ju varandra eftersom det är så litet och alla ses på puben ibland. Men jag har aldrig sett prinsessan där.

Det verkar i varje fall inte gå någon större nöd på den äldsta av Hagasessorna. Men hon är saknad hemma i Sverige.

Foto: TT

Annons