Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens ord i direktsändning rör upp starka känslor!

27 sep, 2022, 20:00 

Kung Carl Gustafs traditionsenliga tal väcker uppmärksamhet!

Annons
7 saker du inte visste om kung Carl XVI GustafBrand logo
7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf

Kung Carl Gustaf var på plats för att hålla sitt traditionsenliga tal i samband med riksmötets öppnande. Uppgiften har haft sedan 1974 och är en av hans viktigaste under året.

Han öppnade sitt tal med att trycka på de svårigheter som Sverige och stora delar av världen står inför – och att det fanns flera likheter med dagens läge som den gången han höll sitt första tal.

– Vi såg ekonomisk instabilitet i världen, stigande energipriser och hög inflation. Sverige och andra länder sattes på prov. Sedan dess har det snart gått 50 år. Kriser har kommit och gått, med kännbara påfrestningar, men som land har vi tagit oss igenom dem. Gemensamt, sa kungen.

Kungens ord: ”Ensam är inte stark”

Han fortsatte betona vikten av samarbete och att ledamöterna står inför ett tufft uppdrag.

Annons

Tydligare än på länge upplever vi hur sammanflätade vi är med Europa och världen, och hur beroende av varandra vi är som länder. Ensam är inte stark.

– Ärade ledamöter, vi har just haft ett val där medborgarna gett uttryck för sina olika uppfattningar. Ni har fått förtroendet att företräda dem här i Sveriges riksdag och deras förväntningar på er är höga.

Hyllas efter talet

På sociala medier var det många som blev berörda av kungens tal. Efteråt kom de med beröm och tyckte att han hade skött uppgiften exemplariskt.

”Tänkvärt och vackert tal av vår käre kung Carl XVI Gustaf. Det blev påtagligt vilken erfarenhet han har när han nämnde att kriser kommer och går”, skriver en person.

”Bra uppläxning av riksdagen från kungen. Hoppas twittrande ledamöter lyssnade på det där om respektfullt offentligt samtal”, skriver en annan.

Foto: TT

Annons