Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvia ger talmannen Andreas Norlén nobben – dråpliga scenen i tv-sändningen

27 sep, 2022, 12:20 
AvIbraheem Alsalman

Drottningen tar det säkra före det osäkra!

Annons
Här nobbar drottning Silvia talmannen – inför allaBrand logo
Här nobbar drottning Silvia talmannen – inför alla

Under tisdagen var det dags för det traditionella riksmötets öppnande i Storkyrkan i centrala Stockholm. I praktiken innebär det invigning för ett nytt riksdagsår, 2022-2023.

Kungafamiljen var strax efter 12.00 på plats vid Storkyrkan för gudstjänst. Bilder från platsen visade en enda familj i form av kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

På plats fanns även politiker från riksdagens alla partier. Statsminister Magdalena Andersson, C-ledaren Annie Lööf och KD-ledaren Ebba Busch för att nämna några.

Annons

Under gudstjänsten talade avgående ärkebiskop Antje Jackelén och strax därefter anlände riksdagsledamöter, talmannen, statsministern och kungafamiljen till Riksplan.

Silvia nobbade talman Andreas Norlén

Kortegen med kungafamiljen anlände samtidigt. Samtliga klev upp till riksdagen för att hälsa på talman Andreas Norlén. Först hälsade han på kung Carl Gustaf men när det var dags för drottning Silvia så blev det nobben. Norlén sträckte nämligen fram handen men drottningen tackade vänligt nej till handslaget och istället la handen på hjärta.

Annons

En teori kan vara är att hon inte vill ta någon i hand i dessa förkylningstider. Andreas Norlén log och fortsatte sedan hälsa välkommen till övriga familjemedlemmarna som hade radat upp sig efter kungaparet.

När klockan slog 14.00 inleddes öppnandeceremonin av kungen.

– Sverige är ett fritt och öppet samhälle. Det ska vi vara rädda om. Med öppenhet följer också ansvar. Vi kan alla bidra till offentligt samtal, präglat av grundläggande respekt och hänsyn till varandra. Jag förutsätter att ni bidrar till trygg utveckling för Sverige, säger kung Carl Gustaf och förklarade riksmötet öppet.

Annons