Kungens oväntade kärleksförklaring till Silvia – rör alla till tårar: "Tack vare dig..."

03 feb, 2023, 18:00 

Kungens ord om drottning Silvia väcker starka känslor.

Annons
Tillbakablick: Här gifter sig kungen och Silvia 1976 – se magiska kärleksfesten!
Tillbakablick: Här gifter sig kungen och Silvia 1976 – se magiska kärleksfesten!

Den 19 juni 1976 gifte sig kung Carl XVI Gustaf med kärleken Silvia Sommerlath, i Storkyrkan i Stockholm, framför hela Sveriges ögon.

Exakt 34 år senare gifte sig deras dotter kronprinsessan Victoria med sin Daniel Westling, på samma plats.

När kungen höll tal för sin dotter under bröllopsmiddagen valde han därför att tillägna några ord till sin älskade hustru – vilket resulterade i en riktig gråtfest.

Kungen och Silvia, bröllop, 1976. Drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf, bröllop 1976
Kungen och Silvia gifte sig den 19 juni 1976.

Kungens oväntade kärleksförklaring till drottning Silvia – rör alla till tårar

Recept.se Nyhetsbrev

Att kungen och drottningen har en stark kärlek finns det inga tvivel om. Men kungaparet håller för det mesta denna del av sina liv privat.

Annons

Vi ser dem exempelvis aldrig pussas framför folk. Detta är nämligen en oskriven regel för kungligheter runtom i världen, har relationsexperten Eva Rusz tidigare förklarat för Svensk Damtidning.

Kung Carl XVI Gustaf gifter sig med Silvia Sommerlath i Storkyrkan i Stockholm. Här kysser kungen sin blivande hustru före vigseln.
Bilden där kungen kysser Silvia innan vigseln är mycket unik.

Det är en regel som även Victoria och Daniel följer.

– Kungahusens protokoll är inget man pratar om, det är något man härmar. Det vore intressant om de bröt mot de oskrivna reglerna och verkligen kysste varandra. Det skulle liva upp för människor, även de som är emot monarkin. ”Titta, de kan göra som vi”. Det hade varit ett friskhetstecken, sa Eva Rusz till Svensk Dam i en intervju 2021.

Även Victoria och Daniel följer den oskrivna kungliga regeln.

Men under bröllopsmiddagen för Victoria och Daniel 2010 hyllade kungen sin hustru, med några mycket romantiska och fina ord.

Annons

– Kära älskade maka, det är idag också vår bröllopsdag, inledde kungen.

– Jag vill därför framföra till dig mina gratulationer på vår stora dag och tacka varmt och innerligt för allt det stöd och den kärlek du visat mig ännu ett år. Tack vare dig och din tillgivenhet ser jag framtiden an i stor förtröstan och tillförsikt.

Kungen tog sedan fram en rosa ros som han gav till Silvia, som var märkbart berörd av talet, och kysste hennes hand.

kung Carl XVI Gustaf överräcker en ros till drottning Silvia under bröllopsmiddagen för kronprinsessan Victoria och prins Daniel under bröllopsmiddagen i Rikssalen på Slottet i Stockholm efter vigseln på lördagen.
Gästerna utbrast i ett "åhhh" när kungen överräckte en ros till sin Silvia.

Victoria, Daniel och samtliga på plats på middagen var alla rörda till tårar av den romantiska gesten och Rikssalen på Stockholms slott fylldes av applåder.

Så fantastiskt fint!

Annons
kung Carl XVI Gustaf håller tal för kronprinsessan Victoria och prins Daniel under bröllopsmiddagen i Rikssalen på Slottet i Stockholm efter vigseln på lördagen.
Kungens fantastiska tal lämnade inte ett öga torrt!
Annons