Kungens oväntade ord om svärdottern Sofia – inför alla

Sofia får vara med kungen och Silvia på uppdrag.

Sofia var inte välkommen till riksmötet i år – det fanns helt enkelt inte plats. Men kungen fick ändå in en passning till prinsessan i sitt tal.
Prinsessan Sofia avslöjar detaljen – om oron
Slå på ljud

Coronapandemin har vänt upp och ner på den verklighet vi är vana vid, och det var ett stort tema i kungens traditionsenliga invigningstal av riksmötet.

Under riksmötets öppnande gick kungen rakt på sak, och tog direkt upp coronapandemin. Han tackade alla som jobbat inom sjukvården och gjort ett fantastiskt och viktigt jobb under de här svåra månaderna.

– Livsverk har raserats. Många äldre har behövt leva i långvarig isolering. Sjukvården och dess modiga medarbetare och har prövats hårt. Vi är alla djupt tacksamma.

Sofia del av den svenska sjukvården

När nyheten om att prinsessan Sofia tar ett kliv bort från det kungliga strålkastarljuset, för att stötta vården i coronakrisen, var det nog många som blev förvånade, men hon gjorde ett fantastiskt jobb som hon även ska fortsätta med i höst.

prinsessan sofia sophiahemmet

Sofia har utbildat sig till och jobbat som vårdbiträde under coronakrisen.

När de första bilderna från Sophiahemmet trillade in, som visade en glad och förväntansfull prinsessa i vårdkläder, kändes initiativet fullständigt klockrent. Sofia vill hjälpa till där det verkligen behövs och att avlasta personalen på privatsjukhuset Sophiahemmet, som hon också är hedersordförande för, var en självklar väg att gå. Nu hyllas både hennes och framför allt hennes kämpar till kollegor av kungen, i direktsändning inför hela svenska folket.

LÄS MER: Det här är Sofias smeknamn på prins Alexander

Kung Carl Gustaf talar i plenisalen i riksdagshuset under riksmötets öppnande.

Avslutar med hoppfulla ord

Han fortsätter med ett hoppfullt budskap.

– Vi vet betydligt mer om detta virus och hur det sprids än vi gjorde för ett halvår sedan. Kunskapen är bättre och det är trösterikt, säger kungen i sitt tal inför riksdagen.

– Vi behöver anpassa oss. Tänka om och finna nya vägar framåt. Det har Sverige alltid gjort och det görs också idag. Vi ser det i stort som i smått.

Foto: TT