Kungens oväntade svar – efter tv-profilens fräcka skämt

Drottning Silvia och kungen

Emma Frans skämtade om kungen. Nu har han gett sitt – högst oväntade – svar.
Kungens skarpa coronaattack: sågar regeringen – inför alla
Slå på ljud

Emma Frans har blivit ansiktet utåt för det sunda förnuftet. Hon har lyfts fram som både folkbildare och avlivare av farliga myter. I dessa tider, när det sprids så mycket falsk information om covid-19, har hon blivit en extra viktig röst i bruset.

Emma är doktor i medicinsk epidemiologi och forskare vid Karolinska institutet, men hon är också vetenskapsjournalist och tv-personlighet. Hon spelade nyligen in tv-serien Framtiden runt hörnet med David Sundin, där vi bjöds på hennes vanliga kombination av lättillgängligt tilltal och lakonisk humor.

Emma Frans skämtade om kungen

Emma Frans

Emma Frans ska få medalj av kungen!

Och den där humorn blev kungen varse om i våras. Då använde hon vår statschef som levande rekvisita i ett Instagram-skämt på coronatemat.

Hon la upp två bilder på kungen: den första visade kungen i flådig festmiljö, den andra framför en datorskärm.

Under skrev hon: "Planer inför 2020 vs 2020".

Men kungen är ingen som låter ett oskyldigt skämt gå före plikten. Idag kom beskedet att Emma ska tilldelas en av landets finaste utmärkelser.

På hovets hemsida kan man läsa att Emma ska tilldelas H.M Konungens medalj, närmare bestämt i kategorin 8:e storleken i Serafimerordens band.

Så här lyder motiveringen i Emmas fall:

"För betydelsefulla insatser för att sprida kunskap om vetenskap och forskning".

Det här visar verkligen att kungen kan tåla ett skämt!

Lena Philipsson och Magnus Uggla får medaljer från kungen

Att få ta emot medalj från kungen är inte bara en stor ära, det är också ett kvitto på gott arbete.

"H.M. Konungens medalj, tidigare kallad Hovmedaljen, från 1800-talets förra hälft förlänas för särskilda förtjänster, samt för förtjänstfullt arbete inom Kungl. Hovstaterna", skriver hovet på sin hemsida.

Idag har vi också fått reda på vilka som får Litteris et Artibus-medaljen, den som delas ut "för framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur".

Bland mottagarna i år hittar vi två riktigt tunga namn inom svenskt musikliv: Lena Philipsson och Magnus Uggla. Båda får Litteris et Artibus för "framstående konstnärliga insatser inom svenskt musikliv".

Gun-Britt Sundström, som skrev kultromanen Maken, ingår också bland pristagarna. Här kan ni läsa en fullständig lista på vilka som erhållit medaljer i år.