Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Kungens plötsliga utspel om utomäktenskapliga dottern

Kung Albert Drottning Paola Prinsessan Delphine

Hyckleri? Eller äkta ånger? Kung Alberts utspel om sin utomäktenskapliga dotter prinsessan Delpine har slagit ner som en bomb.
Här är Europas alla kungahus!
Slå på ljud

Nu kryper kung Albert till korset. Och det kommer rätt oväntat, efter åren av bittra rättstvister och efter att hans utomäktenskapliga dotter Delphine, 52, beskrivit hur han fryst ut henne och helt vägrat kontakt.

Men när kung Alberts son, Belgiens nuvarande kung Philippe, visade prov på ett helt annat civilkurage och bjöd in Delphine till ett långt privat och försonande samtal på slottet – deras första möte någonsin – ja då blev kung Alberts hållning uppenbart ohållbar, och han tvingades till handling.

Prinsessan Delphine Kung Philippe av Belgien första mötet någonsin

Syskonåterförening på slottet: Prinsessan Delphine, 52, och hennes bror kungen, 61, träffas för första gången någonsin.

Så i en officiell kommuniké går kung Albert nu ut och välkomnar ”helhjärtat” sin dotter, den nyblivna prinsessan Delphine, in i kungafamiljen:

– Jag stöder reservationslöst det gemensamma uttalande som kungen och prinsessan Delphine just har gjort, och jag delar deras syn. Min fru och jag är mycket nöjda med det som har uppnåtts på initiativ av kungen, de första stegen mot bättre dagar för alla och i synnerhet för Delphine.

Kung Alberts vändning om Delphine

Kung Albert

Kung Albert har kapitulerat.

Men alla är inte imponerade och i kommentarerna på sociala medier är det många som ifrågasätter om detta verkligen är ärligt menat:

– Vilket hyckleri! skriver någon.

Och en annan konstaterar:

– Så många år av sorg som har plågat och gjort avtryck i en hel familj. Kungen är ingen förebild precis, barnen har fått lida alldeles för mycket.

Men några gör också hatten av, både för den 86-årige Albert och för hans fru drottning Paola, 83. Detta bör ju ha kostat på även för henne, eftersom Delphine är det mycket konkreta resultatet av kungens 18 år långa otrohetsaffär med den belgiska adelsdamen Sybille de Selys Longchamps.

Prinsessan Delphine med sin mamma Sybille de Selys Longchamps, som var kung Alberts älskarinna

Delphine med sin mamma, kungens långvariga älskarinna Sybille de Selys Longchamps.

Och själv kunde prinsessan och konstnären Delphine fira sitt intåg i kungafamiljen på ett näst intill kungligt sätt. I lördags satt hon på hedersplats när hennes verk Ageless Love invigdes i Gerdaparken i den belgiska staden Sint-Niklaas.

Prinsessan Delphine framför sitt verk Ageless Love

Prinsessan Delphine framför sitt verk.

Prinsessan Delohine invigningen av hennes nya konstverk Ageless Love

Prinsessvibbar kring Delphine vid invigningen.

LÄS MER: Kungens första möte med sin ”nya” syster

LÄS MER: Kungens utomäktenskapliga barn – vad händer nu?

Foto: TT.