Kungens svar på känsliga frågan – i Silvias frånvaro

Kungens svar på känsliga frågan – i Silvias frånvaro

Kungen fick resa ensam efter att drottning Silvia drabbats av förkylning.

TV: Här dissar kungen familjen på röda mattan: "Svinkallt!"
Slå på ljud

I veckan har kungen varit på besök i Dubai där han besökt världsutställningen World Expo 2020, som skjutits upp ett år på grund av corona.

Drottningen blev sjuk precis innan avfärd och fick stanna hemma, därför fick kungen klara av resan utan Silvia som sin stöttepelare. Han anlände till Förenade Arabemiraten i måndags och stannade till torsdag. Men det var under onsdagen som det viktigaste inträffade: Sverige uppmärksammades med en ”egen dag” och kungen var såklart på plats.

Han ledde den officiella delegationen på 250 personer och vid sin sida vid dagens ceremoni på Al Wasl Plaza hade kungen utrikeshandelsminister Anna Hallberg och ledarna för några av Sveriges största exportföretag.

Frågan om demokratin i Förenade Arabemiraten

På plats var även Dagens Industri som fick en intervju med kungen under dagens gång, och tidningens reporter tvekade inte att ställa den obekväma frågan, hur hanterar man egentligen relationen med ett land som inte är fullt demokratiskt?

– Jag tycker det viktigaste är att vara här och som jag sa när jag träffade kronprinsen igår så är ett samarbete ett samarbete. Sen kan man ha olika syn på politiska system men det är när man möts och kan tala om de här frågorna som man kommer närmare och kan lösa upp och gå vidare. Det gäller att lösa världsproblem som klimatförändringar och det gör man tillsammans, svarade kung Carl Gustaf på frågan.

LÄS MER: Drottning Silvia är sjuk – tvingas ställa in

LÄS MER: Kungaparet till Dubai – trots kungliga familjedramat

LÄS MER: Stora oron för Mette-Marit: Sjuk – mitt i norska coronastormen