Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens syster Birgitta drog sig undan – nu skapar hon plötsligt rubriker utomlands

14 feb, 2024, 07:00 
Kung Carl Gustaf och prinsessan Birgitta
Kungens syster Birgitta lever sedan länge ett liv långt ifrån det kungliga strålkastarljuset – och nu skapar hon plötsligt rubriker utomlands.
Annons
Prinsessan Birgittas chock: ”Vet inte vad jag ska säga”Brand logo
Prinsessan Birgittas chock: ”Vet inte vad jag ska säga”

Kung Carl Gustaf är uppvuxen med fyra äldre systrar som alla - förutom Christina - rört sig långt bort från det kungliga strålkastarljuset.

Ja, Desirée bor sedan 60 år i Västergötland, Margaretha huserar på den engelska landsbygden och Birgitta på soliga Mallorca.

De går ofta långt mellan gångerna vi ser systrarna, särskilt tillsammans, men nu skapar ändå en av de rubriker utomlands – Birgitta!

Birgittas hemliga möte med syskonen

Senaste gången hagasessorna alla fastnade på en bild tillsammans var i samband med prinsessan Adriennes dop 2018 då de alla tog plats i kyrkbänken.

Prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Desiree och prinsessan Christina på prinsessan Adriennes dop
Nu var det länge sedan hagasessorna fastnade på bild ihop.Jonas Ekströmer/TT

Men prinsessorna och lillebror kungen har träffats efter den där bilden. I somras blev det en härlig syskonträff på öländska Solliden:

Annons

– Det var fint att syskonen kunde vara tillsammans några dagar på Öland, har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt till Svensk Damtidning.

Men detta var alltså ett möte som skedde helt under radarn och inte dokumenterades på någon offentlig bild.

Helt i linje med kungens systrars hemliga stil - där Christina är undantaget - men ibland händer det ändå att hagasessorna uppmärksammas i utländsk press.

Så är fallet när Royal Central nyligen publicerade en artikel helt tillägnad prinsessan Birgitta – och hennes mycket speciella kungliga titel!

Därför skapar Birgitta rubriker

Birgitta är nämligen den enda av hagasessorna som fortfarande är en del av kungahuset och bär titeln HKH, detta eftersom hon gifte sig med en annan kunglighet, prins Johann Georg prins von Hohenzollern.

Annons

Margaretha, Désirée och Christina däremot förlorade alla sina HKH-titlar i samband med sina giftermål, då man som kvinna vid denna tidpunkt behövde gifta sig kungligt för att behålla titeln.

En situation som uppenbarligen fortsätter att fascinera. På Royal Central ger det upphov till rubriken "Varför prinsessan Birgitta av Sverige är en HKH och hennes systrar inte" där allt förklaras i detalj:

"Anledningen till att Birgitta förblev en kunglig höghet medan prinsessorna Margaretha, Désirée och Christina tappade stilen på sina äktenskap är på grund av den dåvarande svenska grundlagen. Lagen slog fast att svenska prinsessor var tvungna att gifta sig med en man av lika rang eller förlora sin kungliga status".

Men tiderna ändras. I dag är lagen ändrad vilket innebär att Victoria, Madeleine och Carl Philip alla fått behålla sina titlar, trots att de gift sig utanför den kungliga världen.

Foto: TT

Annons