Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens syster Désirées 86-årsdag firades i hemlighet – ville inte visa sig

02 jun, 2024, 09:00 
Kungens syster prinsessan Désirée fyller 86 år – men hon vill inte visa sig. Det här är varför hon firades privat istället.
Annons

Samtidigt som deras bror kungen är landets kändaste och mest offentliga man, lever hans fyra systrar ett betydligt mer privat liv utanför det kungliga strålkastarljuset.

Ja, de fyra Hagasessorna håller låg profil, några mer än andra.

En som syns till oerhört sällan är prinsessan Désirée, som idag fyller 86 år. Men vi kan inte vänta oss bilder från något storslaget firande med hela tjocka släkten.

Så lever prinsessan Désirée i dagBrand logo
Så lever prinsessan Désirée i dag

Prinsessan Désirées önskan – ville säga ifrån sig titeln

Prinsessan Désirée kom till världen en fin sommardag 1938. Hon växte upp som en av fem i landets mest fotograferade syskonskara, men redan då anade man att Désirée inte var helt stöpt för livet i rampljuset.

Redan som ung kännetecknades hon av sin höga integritet, sin svala framtoning och eleganta stil. Att sola sig i berömmelse var ingenting för Désirée, som efter sitt bröllop 1964 uttryckte en önskan om att få avsäga sig sin kungliga titel.

Prinsessan Désirée
Prinsessan Désirée under 60-talet, överlycklig som nyutexaminerad förskolelärarinna.SvD/TT

Det fick hon inte, men hon lämnade Stockholm och uppståndelsen, för att bo i Kobergs slott utanför Trollhättan. Där bor hon kvar än idag, och syns bara till i kungliga sammanhang vid sällsynta tillfällen.

Annons

Hon har själv satt ord på beslutet för oss på Svensk Damtidning:

– Jag betraktar mig numera enbart som mor och maka och fäster ingen större vikt vid mitt prinsess-skap. Rent principiellt tycker jag för övrigt det är fel att rida på ursprung och släktskap.

Prinsessan Désirée vill inte visa sig – firar födelsedagen privat

Därför kan vi alltså inte förvänta oss att Désirée skulle välja att träda fram i samband med sin födelsedag. Istället firas hon privat, och kungen kommer såklart traditionsenligt ringa upp sin syster och gratta henne.

Och systrarna också såklart, som har regelbunden telefonkontakt. I en intervju med Expressen i fjol berättade prinsessan Birgitta hur Désirée mår.

– Desirée hade hjärnhinneinflammation så hon får nog vara glad att hon lever överhuvudtaget, lät det då.

Då syftade hon på att Hagasessorna inte återförenades i Sverige för kungens tronjubileum, eftersom varken Désirée eller Margaretha var i skick att ta sig till Stockholm.

Men turligt nog återförenades faktiskt hela syskonskaras i Sverige, inte alltför lång tid innan. Det bekräftade hovet för Svensk Dam.

– Det var fint att syskonen kunde vara tillsammans några dagar på Öland, sa informationschef Margareta Thorgren.

– Kungen och drottningen var väldigt glada för besöket.

Vi önskar prinsessan Désirée ett stort grattis på födelsedagen!

Prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Désiréeoch prinsessan Christina Drottningholms slottskyrka
Den senaste bilden i TT:s bildarkiv på Hagasessorna samlade. Den fotades 2018, med anledning av prinsessan Adriennes dop.Jonas Ekströmer/TT

Foto: TT

Annons